Росія одразу на півроку закрила можливість збільшення транзиту через українську ГТС

У поточному році "Газпром" утримається від довгострокового бронювання.

"Газпром" на перший квартал наступного року не бронюватиме додаткові транзитні потужності через Україну та Польщу.

Про це свідчать результати аукціонів.

Читайте такожВідсутність транзиту газу збільшує ризик повномасштабної війни з Росією - Вітренко

У поточному році "Газпром" утримується від довгострокового бронювання, та обирає місячні контракти.

На даному етапі у "Газпрому" діє довгострокове бронювання транзиту в обсязі 40 млрд куб.м, або 109 млн куб. м на добу.

"Газпром" не бронював на перший квартал транзит польською ділянкою газопроводу "Ямал-Європа", який може прокачувати до 33 млрд куб. м в рік.

Довгостроковий договір "Газпрому" на прокачування через Польщу закінчився рік тому, і тепер потужності розподіляються тільки на аукціонах.

Що пропонувала Україна:

"Оператор газотранспортної системи України" пропонував потужності за двома маршрутами. Йдеться про газовимірювальну станцію "Суджа" – 9,8 млн куб.м на добу, а також ДВС "Сохрановка" - ще 5,2 млн куб. м на добу.

Всі зазначені потужності залишилися незатребуваними.

Транзит газу через Україну:

Раніше глава компанії "Оператор ГТС" Сергій Макогон заявляв, що російський газопровід "Північний потік-2", який побудований в обхід України, не створює ніякої додаткової цінності для Європи.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що в Європі газова криза виникла через шантаж з боку Росії, яка зупинила прокачування газу через українську ГТС.

Голова правління "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, що Росія навмисно зменшує транзит газу через Україну, щоб шантажувати Європу і змусити сертифікувати "Північний потік-2".

1 листопада 2021 року генеральний директор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон заявив про те, що добовий транзит російського газу через українську газотранспортну систему в Європу зменшився на 34% у порівнянні з 1 жовтня, і вже скоро може дійти до нуля.