Росія заявила про скорочення видобутку нафти: у Кремлі назвали терміни та обсяги

Росія заявила про скорочення видобутку нафти на 500 тис.барелів на добу до кінця 2023 року від середнього рівня видобутку лютого.

На тлі масових антиросійських санкцій, прийнятих у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, агресор заявив про зменшення обсягів видобутку нафти.

Як заявив віце-прем'єр країни-агресора Олександр Новак, Росія реалізує добровільне скорочення на 500 тис. барелів на добу до кінця 2023 року від середнього рівня видобутку лютого, повідомляє російський "Інтерфакс".

Агресор заявив, що даний крок є "превентивною дією" у відповідь на нафтове ембарго.

"Передбачуваність на світовому нафтовому ринку є ключовим елементом забезпечення енергетичної безпеки", - підкреслив віце-прем'єр РФ.

Раніше Росія заявляла, що продовжить рішення про добровільне зниження нафтовидобутку на березень 2023 року до рівня лютого ще на три місяці.

Ситуація з нафтою

У грудні 2022 року нафтові санкції ЄС проти Росії набрали чинності. Гранична ціна на нафту, масла та нафтопродукти, що походять з Росії або експортуються з неї, була встановлена на рівні 60 доларів за барель.

Повідомлялося, що функціонування механізму граничної ціни буде переглядатися кожні два місяці з метою реагування на розвиток ситуації на ринку, і буде встановлюватися на рівні, щонайменше, на 5% нижче середньоринкової ціни на російську нафту і нафтопродукти, розрахованої на основі даних міжнародного енергетичного агентства.

Крім того, з 5 лютого 2023 року набула чинності заборона на морське транспортування російських нафтопродуктів.

2 квітня 2023 року країни ОПЕК+ визначилися з позицією щодо видобутку нафти. ОПЕК+ ухвалила рішення про утриманні своїх позицій щодо видобутку нафти.

Вас також можуть зацікавити новини: