Що потрібно зробити Україні до наступного опалювального сезону / фото ua.depositphotos.com

Готуємось з весни: що потрібно зробити Україні до наступного опалювального сезону

17:09, 14.04.2023
10 хв.

Україна пережила найскладніший опалювальний сезон за усі роки нашої незалежності. Проте національній енергосистемі довелося заплатити за це дуже велику ціну. УНІАН розбирався, як правильно підготуватись до наступних холодів, щоб не мати значних проблем.

Українське незламне суспільство ще довго буде пам’ятати, що таке жити у темряві та без опалення, коли на дворі холодна погода. Хоча відключень у більшості регіонів країни не було з середини лютого, але за таку стабілізацію вітчизняна енергосистема заплатила дуже велику ціну.

Ракетними атаками кривавих росіян було зруйновано або пошкоджено половину об’єктів генерації та значну частину національної розподільчої мережі. Завдяки роботі атомних електростанцій, гідрогенерації та оперативним ремонтам енергоблоків у лютому вдалося стабілізувати ситуацію з електропостачанням, але усім нам потрібно пам’ятати важкі уроки, які принесла нам війна.

Готуватися до зими треба влітку, а краще - вже зараз, відразу після закінчення цього надважкого опалювального сезону, що й роблять вітчизняні енергетики, ремонтуючи численні пошкодження, нанесені рашистами. Ця робота триватиме до осені, і тут важливо не помилитись у пріоритетах і все зробити своєчасно.

Відео дня

Багатьом з нас доведеться задіяти власний план підготовки до можливих зимових форс-мажорів. Експерти не виключають, що восени росіяни знову можуть вдаватися до масованих обстрілів, тому важливо знати, що варто мати у своїх домівках та як їх добре підготувати.

Завдання для енергетиків

З жовтня 2022 року енергетична інфраструктура була атакована сотнями ворожих ракет та дронів, з яких значна частина були націлені на високовольтну мережу. Масштаб руйнувань, які нанесла Росія енергетиці, оцінюється на початок весни у 8 мільярдів доларів. Враховуючи це, нашим спеціалістам, та і усім нам доведеться докласти багато зусиль, щоб ретельно підготуватися до нового опалювального сезону.

"З лютого місяця ми активно готуємося до наступної зими, не втрачаючи жодного дня. Ми для цього маємо фінансові й матеріальні ресурси: обладнання, яке потрібне для відновлення. І, найважливіше, ми для цього маємо людський ресурс", - розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Наразі тисячі енергетиків відновлюють інфраструктуру та ремонтують електростанції / фото УНІАН, Олександр Гіманов

За його словами, вже зараз тисячі енергетиків займаються відновленням мережевої інфраструктури та ремонтом електростанцій. Особливу увагу приділяють підвищенню фізичного захисту від наступних ракетних атак.

"Ми будемо до наступної зими краще захищати наші об'єкти. У нас є певний час, щоб прийняти технічні рішення, щоб краще закрити критичні елементи нашої енергосистеми від ракетних та дронових атак", - підкреслив очільник "Укренерго".

Підвищити запас міцності

Попри те, що вітчизняні енергетики працюють у цілодобовому режимі, вони наразі використовують наявне обладнання, запаси якого не безмежні. Для повноцінної підготовки до зими фахівці чекають на доставку автотрансформаторів з-за кордону, що дещо сповільнює темпи робіт.

"Цей  запас міцності "Укренерго", фактично, витратила до нуля. Так, як вони зараз працюють, - це абсолютно не нормальна ситуація. У них фактично в енергосистемі зруйновані більшість систем передачі й вони їх ремонтували використовуючи старе обладнання, яке лежало на складах", - розповів агенції УНІАН виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

За його словами, велику допомогу надавали та продовжують надавати західні країни, але з технічних причин не все їх обладнання можна застосувати. А тих трансформаторів, які замовили вітчизняні енергокомпанії, бракує на європейських складах і доводиться виробляти нові. А це вимагає додаткового часу.

"Я боюся, що до зими особливих мега кроків не дуже вдасться зробити, бо більшість обладнання, яка зараз закуповується на донорські кошти, перш за все автотрансформаторів, приїде пізніше, ніж нам треба. Частина приїде з червня по вересень, але це частина - це 25 відсотків від відповідних обсягів", - прокоментував агенції УНІАН директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Вже зараз потрібно продумати, як унеможливити техногенні катастрофи через аварійні відключення / ілюстрація REUTERS

Фактично це означає, що існує багато роботи, яку треба виконати, зокрема - привести до ладу мережу, але зробити це у повному обсязі до початку опалювального сезону, скоріше за все, не вдасться. Хоча зрозуміло, що фахівці і інженери "Укренерго" гарні професіонали і докладають максимальні зусилля, щоб вижити максимум з наявного.

Створення резервної генерації

Зрозуміло, що є об’єктивні реалії, які у ці важкі часи потрібно брати до уваги. Зокрема, вже зараз потрібно продумати, як унеможливити техногенні катастрофи через аварійні відключення. Мова насамперед йде про населені пункти де є централізоване опалення та водоканали. Бо все це потребує електрики й без неї не працює.

"І тут ми доходимо до єдиної можливої думки - це інсталяція в містах систем резервного живлення, що цілком можна зробити хоча б у частині міст. В залежності від розмірів і потреб міста це може бути газотурбінна чи газопоршнева генерація. Вона має бути правильно інстальована та мати відповідні сховища", - розповів експерт Харченко.

На його думку, якщо весну та літо рашисти потратять на накопичення відповідної кількості ракет, то наші міста восени та взимку знову можуть опинитися у темряві, а всі ми – тимчасово без опалення та води. Тому потрібно забезпечити великі міста країни стабільним живленням для критичної інфраструктури. А невеликі населені пункти щонайменше оснастити автономними генераторами.

Для цього Україна отримує значну західну допомогу. Наприклад у грудні минулого року міжнародні партнери завезли до країни близько 5 тисяч генераторів. А нещодавно наша країна отримала чергову партію екстреної енергетичної допомоги: 169 генераторів, наданих австралійською Фундацією Minderoo, доставили в Україну через енергетичний хаб rescEU у Польщі. Вони можуть використовуватися для живлення інфраструктури у маленьких населених пунктах.

Розвиток енергоресурсної бази

Що стосується енергоресурсів: газу та вугілля, то до середини осені їх потрібно мати у достатньому обсязі. Зараз по закінченні опалювального сезону у нас є в наявності близько 3 млрд кубометрів, які можна дістати зі сховищ. При споживанні минулого року на рівні 20 млрд кубометрів і при власному видобуванні близько 19 млрд Україні має вистачити власного блакитного палива, якщо ситуація не погіршиться. Це також значить, що держава має приділити особливу увагу розвитку власного видобутку газу.

Холдинг ДТЕК здатен покрити значну частину потреб вітчизняної вугільної генерації / фото REUTERS

Якщо енергетики будуть встановлювати у містах сучасно високоефективну резервну газову генерацію то це, як не дивно, не повинно значно підвищити обсяги споживання газу, а може, навпаки, допомогти його скоротити.

"Зазвичай такі турбіни допомагають зекономити споживання на наших старих ТЕС, де коефіцієнт корисної дії трагічний, а цієї зими газ палили "аж гай гуде" на старій генерації", - розповів експерт Харченко.

А що стосується вугілля, то на думку експертів, якщо один холдинг ДТЕК буде його стабільно добувати, то цього буде достатньо, щоб покрити значну частину потреб вітчизняної вугільної генерації.

Що треба зробити громадянам до холодів

Вітчизняна енергосистема довела свою міцність та можливість швидкого адаптування до нових викликів. Але це не є підставою для власного заспокоєння. Ймовірність ракетних атак рашистів зберігається, тому експерти рекомендують не викидати особисті генератори та акумулятори. Все це може ще стати у нагоді. Якщо їх ще немає, то зараз найкращий час, щоб придбати та тримати під рукою до нових форс-мажорів.

"Наша система залишається дуже вразливою. "Укренерго" відновила систему, а підприємці навезли багато генераторів. Ажіотаж знизився. Генератори та інвертори сильно подешевшали, порівняно з тогорічним листопадом. Якщо у вас їх немає, то подбайте, бо їх можна купити зараз за насправді невеликі гроші", - порадив виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

Мешканцям багатоквартирних будинків потрібно подумати, як надійно забезпечити електроенергією індивідуальний тепловий пункт, якщо він є. Треба також подбати про придбання генератора. Він зайвим точно не буде.

Щоб вдало пройти нову зиму, вітчизняним енергетикам доведеться докласти багато зусиль / фото ua.depositphotos.com

Також, поки є час, експерти рекомендують провести енергетичну модернізацію будинків, застосовуючи енергоефективні технології. І це потрібно зробити і тим громадянам, які проживають у власних будинках.  В комплекс робіт має входити заміна вікон, дверей, утеплення стін та даху. УНІАН нещодавно писав, скільки це все коштуватиме та як можна заощадити.

Для того, щоб вдало пройти нову зиму, вітчизняним енергетикам доведеться докласти багато зусиль. Зокрема, щоб провести потрібні ремонти, захистити об’єкти фізично та забезпечити міста резервною генерацією.

Нашим героїчним захисникам потрібно залишатися пильними, які завдяки допомозі міжнародних партнерів з кожним днем стають сильніше, опановуючи найсучасніші системи ППО, такі як NASAMS та Patriot. Підступний ворог має знати, що небо України буде для нього надійно закритим.

Не треба забувати, що підготовка до майбутніх холодів це справа спільна. І кожен з нас може підвищити комфортність проходження наступної зими: енергетики в енергосистемі, громадяни - вдома, а військові - захищаючи спокій країни від російських ракет. Якщо докласти усім разом зусиль, то тоді черговий опалювальний сезон точно не стане ще однією трагедією.

Артур Крижний

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся