Росія вже не вперше використовує нехитрий чекістський метод в інформаційній підготовці світу до своїх злочинів.

Підрив Каховської ГЕС готувався заздалегідь. Її замінували ще в жовтні, напередодні "жесту доброї волі" окупантів на Херсонщині. Не було навіть секретом, що вибухівка розташовувалась не на поверхні, а глибоко, в машинній залі. Ба більше, на російських пропагандистських каналах розповсюджувалась інформація про те, що цю вибухівку вони підірвуть, якщо ЗСУ підуть у наступ… Тобто вони реалізовують те, що вже сказали. Злочин, оголошений наперед.

"Трагедія на Каховській ГЕС – тільки початок. На жаль, не варто скидати з рахунків аналогічну небезпеку для Запорізької АЕС"

Проте трагедія на Каховській ГЕС – тільки початок. На жаль, не варто скидати з рахунків аналогічну небезпеку для Запорізької АЕС. На те, що таке може статися, вказують кілька ознак.

По-перше, знову ж таки, йде якась підготовка. Так, у травні майже на півмісяця більшість персоналу ЗАЕС окупанти відправили зі станції. І щось там робили "без зайвих очей". Мої джерела розповідають, що у цей час на територію ЗАЕС заїжджали якісь тентовані КАМАЗи та щось привозили навіть по ночах. Наразі росіяни знову скорочують кількість персоналу на станції на період з 8 по 12 червня. Під приводом якихось федеральних свят залишають на ЗАЕС мінімальну кількість співробітників.

По-друге, 30 травня в коментарі ЗМІ Володимир Путін знову згадав про "брудну бомбу" та пов'язав її створення з ЗАЕС та намірами ЗСУ деокупувати ЗАЕС.

"30 травня в коментарі ЗМІ Володимир Путін знову згадав про "брудну бомбу" та пов'язав її створення з ЗАЕС та намірами ЗСУ деокупувати ЗАЕС"

По-третє, того ж 30 травня з’явилась постанова російського Уряду щодо того, що на окупованих Росією територіях (в документі, правда, мова про "регіони" РФ, які вона вважає "своїми" - Херсонську, Запорізьку, Донецьку, Луганську області) не розслідуються техногенні аварії, пов’язані з воєнними діями. Що мене насторожило? Річ у тім, що діяти ця постанова буде до 1 січня 2028 року. Але ця дата вибрана не випадково. Це дата з указу Володимира Путіна від 5 жовтня 2022 року про "передачу ЗАЕС у власність РФ". В ньому, зокрема, йдеться про те, що українські ліцензії на експлуатацію ЗАЕС, а також ліцензії персоналу станції діють саме до 1 січня 2028 року…

"На минулому тижні в Енергодарі була якась важлива метушня, місцеві телеграм-канали повідомляли, що "знову приїхала якась російська "шишка"

По-четверте, на минулому тижні в Енергодарі була якась важлива метушня, місцеві телеграм-канали повідомляли, що "знову приїхала якась російська "шишка"". Цією "шишкою" виявилась Вероніка Скворцова – очільниця Федерального медико-біологічного агентства РФ (колишнє Управління №3, яке за радянських часів займалося темою застосування зброї масового ураження). За даними російських ЗМІ, делегація під її керівництвом перевірила радіаційний фон, відкрила "спеціалізоване відділення" на 10 койок для приймання постраждалих при виникненні радіаційної аварії. Після чого цей "отряд" забезпечення аварійної готовності розпочав в Енергодарі цілодобове чергування та "перебуває" у постійній готовності для попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій радіаційного характеру на території".

"Отряд" забезпечення аварійної готовності розпочав в Енергодарі цілодобове чергування та "перебуває" у постійній готовності"

Тобто, вони готуються. Всі ці опосередковані ознаки говорять про те, що окупанти просто так все не залишать. Вони йдуть по нарощуванню градуса ескалації. Тому підрив Каховської греблі - це тільки початок. Наступною буде ЗАЕС.

Ольга Кошарна, експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки