Українська атомна енергетика наразі працює лише в половину своєї потужності / фото УНІАН

Потужність генерації українських атомних електростанцій 10 травня впала до найнижчого в історії показника - 7,41 тис МВт, що становить лише 53% від загальної потужності атомної енергетики України - 13,84 тис МВт.

Про це повідомляють «Наші гроші», посилаючись на дані ДП «Укренерго».

Наголошується, що це найнижча за 5 років потужність АЕС станом на другу неділю травня на максимумі електроспоживання.

Відео дня
Наші гроші

Про наявність тренду на зменшення потужностей АЕС також свідчать дані щодо споживання по кожній другій суботі травня в останні роки.

Наші гроші

Падіння потужностей АЕС відбувається на фоні загального падіння електроспоживання в Україні через скорочення виробництва внаслідок світової епідемії коронавірусу.

Читайте такожЕнергоатому нічим платити зарплати – профспілка

Як повідомляв УНІАН, держпідприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість із яких належить бізнесмену Рінату Ахметову.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоенерго, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків «Енергоатома». При цьому теплова енергія є дорожчою, ніж атомна, що позначається на тарифах на електроенергію.

6 травня в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольгу Буславець заявила, що скорочення виробництва електроенергії на АЕС є тимчасовою вимушеним заходом, пов'язаним з низьким попитом на базову генерацію, вимогою забезпечення операційної безпеки Об'єднаної енергосистеми України і нормами чинного законодавства у сфері відновлюваної енергетики.

За її словами, в об'єднаній енергосистемі країни виник істотний профіцит базових генеруючих потужностей атомних електростанцій і, навпаки, дефіцит високоманевреної генерації гідроелектростанцій. При цьому генерація працює у збиток і має багатомільярдні борги.

Експерти критикують рішення керівництва Міненерго як таке, що захищає інтереси приватних компаній-монополістів за рахунок громадян.  

7 травня повідомлялось, що ДБР розпочало досудове розслідування щодо обмеження виробництва електроенергії атомними електростанціями.

Розслідування здійснюється за фактом можливих неправомірних дій службових осіб Міністерства енергетики та захисту довкілля України.