У містах, де достроково вимкнуть опалення, населення зекономить на платіжках / фото УНІАН, Максим Поліщук

Опалювальний сезон добігає кінця, навіть передчасно. Традиційно вимикають батареї в середині квітня, але тепла весна поспішила в Україну, тож міста поступово відмовляються від централізованого опалення. Першими це зробили в Дніпрі.

Журналісти "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна" з'ясували, скільки вийде зекономити на платіжках, якщо вимкнути батареї вже зараз.

Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко рекомендує мерам та головам громад не зволікати з вимкненням опалення, бо в умовах війни всім потрібно заощаджувати теплоенергію. До того ж, у великих містах-мільйонниках вимкнення опалення займає до двох тижнів.

"Відключення тепла призведе одразу до декількох позитивних факторів: економія платежів, економія природніх ресурсів", - каже Попенко.

За підрахунками фахівця, якщо у Києві відключити опалення зараз, а не в середині квітня, то споживач може зекономити майже місячну платіжку на тепло. "Сім'я, яка мешкає у двокімнатній квартирі, може зекономити при відключенні тепла вже зараз від 3 до 3,5 тис. грн", - каже Попенко.

Хто і коли вимикає опалення

Кожен регіон має сам визначити початок і кінець опалювального сезону, в залежності від погодних умов. Але рішення місцевих чиновників припинити поставки тепла в домівки громадян та до соціальної інфраструктури має базуватись не на суб’єктивному відчутті, а на правилі: середньодобова температура має становити понад вісім градусів тепла протягом трьох днів поспіль.

Першопрохідниками серед українським міст стало місто Дніпро – 22 березня тут почали вимикати опалення.

У столиці місцева влада та "Київтеплоенерго" поки мовчать щодо можливих термінів припинення теплопостачання попри теплий початок тижня. Ймовірно, це викликано тим, що на останній тиждень березня синоптики прогнозують повернення нічних приморозків.

Вас також можуть зацікавити новини: