Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України підписав меморандум з інвесторами в "зелену" енергетику, який передбачає для всіх об'єктів електроенергетики, які виробляють сонячну енергію, зменшення тарифів на 15%, для об'єктів, які виробляють електроенергію з енергії вітру, - на 7,5%.

Згідно з повідомленням на сайті уряду, документ 10 червня підписали прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, відповідальні особи Європейсько-українського енергетичного агентства і Української вітроенергетичної асоціації.

Читайте такожВ Україні впало споживання електроенергії

Відео дня

Документ передбачає, що виробники електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для всіх сонячних електростанцій передбачається зменшення тарифів на 15%, для об'єктів, які виробляють електроенергію з енергії вітру, - на 7,5%.

Зі свого боку уряд зобов'язується вживати всіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати виробленої «зеленої» електроенергії і погашення наявної заборгованості перед виробниками ВДЕ, які погодилися з умовами реструктуризації.

Також уряд зобов'язується визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики і забезпечити проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Читайте такожДержкомпанія "Укренерго" отримала право обмежувати приєднання до мереж нових "зелених" електростанцій

Крім того, відповідно до меморандуму, посилюється відповідальність виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії за небаланси. Також виробники ВДЕ приймають умови обмеження термінів введення в експлуатацію нових об'єктів по «зеленому» тарифу. Так, з 1 серпня поточного року нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені в експлуатацію з отриманням державної підтримки тільки шляхом участі в аукціонах.

«Ми за те, щоб будувалася "зелена" енергетика і з часом така енергія була більше поширена, як найбільш чиста. Але нам важливо, скільки вона буде коштувати. Якщо ціна електроенергії, яка вироблятиметься на нових СЕС, буде визначатися вже на аукціоні, не буде високого тарифу», - повідомив очільник уряду Шмигаль, висловивши впевненість, що до перших двох асоціацій «зеленої» енергетики приєднаються і інші інвестори і виробники.

Як повідомляв УНІАН, 26 травня міжнародні інвестори в сектор відновлюваних джерел енергії за участю Міністерства енергетики та захисту довкілля України консолідували свої пропозиції щодо підтримки і стабілізації фінансової ситуації на енергетичному ринку і звернулися до прем'єр-міністра України із закликом підписати запропонований Меморандум про взаєморозуміння.

Читайте такожУкраїнці в травні взяли понад 330 мільйонів гривень "теплих кредитів"

Раніше в Українській асоціації відновлюваної енергетики, яка об'єднує компанії, що володіють близько 40% потужностей, заявили, що запропоновані Кабінетом міністрів умови перегляду «зеленого» тарифу, описані в Меморандумі про взаєморозуміння, є неприйнятними і дискримінаційними для інвесторів.

У квітні в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець заявляла, що українська енергетична галузь повністю розбалансована у взаєморозрахунках, і до кінця року заборгованість держави за розрахунками за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел може досягти 26 млрд грн. Більше 20% ринку ВДЕ належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, далі йдуть шведські, китайські та українські компанії.