Курс гривні на кінець року знизиться до 29 грн/дол. / фото УНІАН

Ситуація на валютному ринку України, що переживає хвилювання у зв'язку із запровадженням воєнного стану, стабілізується вже цього тижня, проте під дією інших факторів курс гривні на кінець року знизиться до 29 грн/дол.

Читайте такожСкільки коштуватиме долар: експерти спрогнозували вплив воєнного стану на курс гривні

Таку думку висловив керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій ICU Олександр Мартиненко.

Відео дня

«Обмежений характер поточного воєнного стану дає змогу очікувати стабілізації валютного ринку вже цього тижня. Разом з тим, дія інших чинників, що понижують курс, - девальваційні очікування, попит імпортерів і бюджетні виплати під кінець року посилять тиск на валюту. Ми залишаємо свій прогноз курсу гривні на кінець 2018 року без змін - 29 грн/дол.», - йдеться в коментарі експерта, переданому УНІАН.

За словами Мартиненка, за базовим сценарієм на 2019 рік передбачається м'яка девальвація до 30 грн/дол до кінця року, проте політична нестабільність і девальваційні очікування несуть основні ризики для цього прогнозу.

Також експерт зазначив, що поточні умови воєнного стану не несуть будь-яких додаткових обмежень для кредитно-грошового і валютного ринків України, а також ведення бізнесу. «У разі блокування або серйозних труднощів перевезень Азовським морем, відвантаження сталі можуть бути повністю переорієнтовані залізничними коліями в чорноморські порти», - вважає Мартиненко.

Довідка УНІАН. В Україні з 28 листопада запроваджено воєнний стан терміном на 30 днів у 10 областях країни, розташованих уздовж російського кордону і придністровської ділянки українсько-молдавського кордону, а також уздовж узбережжя Чорного і Азовського морів.

На тлі новин про запровадження воєнного стану національна валюта України знецінилася на міжбанківському валютному ринку 26 листопада на 15 копійок, 27 листопада - ще на 23 копійки, 28 листопада - ще на 18 копійок - до 28,30/28,33 грн/дол.