В Україні 1 січня стартувала деклараційна кампанія / фото УНІАН

Державна фіскальна служба України (ДФС) нагадала платникам податків про старт деклараційної кампанії 2019 року з 1 січня, під час якої громадяни повинні декларувати доходи, отримані впродовж 2018 року.

Читайте такожКабмін вирішив розділити ДФС на податкову та митну служби

Згідно з повідомленням на сайті ДФС, граничні терміни подання декларації для громадян і осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, - до 1 травня року, наступного за звітним; для осіб, які мають право на податкову знижку, - до 31 грудня 2019 року включно; для підприємців (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) - впродовж 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Відео дня

Фіскальна служба уточнила, що обов'язок щодо подання декларації від платників податків виникає при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, не зареєстрованих платниками самозайнятих осіб). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого чи нерухомого майна іншим фізичним особам, успадкування або отримання в дар майна не від членів сім'ї першого ступеня споріднення тощо, при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягають оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, при отриманні іноземних доходів, в інших випадках, передбачених законодавством.

У ДФС також уточнили, що, зокрема, впродовж 2019 року право подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають платники податків зі статусом внутрішньо переміщених осіб, які сплачують за оренду житла на підставі відповідного договору.

Як повідомляв УНІАН, українці за результатами деклараційної кампанії 2018 року задекларували 57,5 млрд отриманих доходів за 2017 рік, що на 13% більше, ніж за підсумками минулої кампанії.