Вілкул став фігурантом справи про присвоєння 200 мільйонів гривень держбанку / фото УНІАН

Нардеп від "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул є партнером голови Бюджетного комітету ВР Андрія Павелко за корупційною схемою з привласнення понад 200 мільйонів гривень держбанку "Родовід Банк".

Про це повідомляють "Наші гроші", зазначаючи: частка Вілкула та наближених до нього становила близько 30 мільйонів доларів.

Видання нагадує: суть схеми полягала у відмиванні державних коштів через купівлю фірмою "Індастріал білдінг Компані" (далі – ІБК – ред.) побудованого Павелко в 2010 році на 212 мільйонів гривень кредиту від "Родовід Банку" елітного нічного клубу Дніпра "Опера" - з подальшим її банкрутством і, отже, оголошеною неможливістю погашення кредиту.

Відео дня

Акцентуючи, що ліквідатором за заявою ІБК суд призначив людину з орбіти Вілкула Віталія Левченка, "Наші гроші" зазначають: він став організатором торгів, на яких була продана "Опера".

"Двічі торги з початковою вартістю 346,58 мільйона гривень були скасовані через відсутність учасників. Однак 26 серпня 2016 року відбувся фінальний аукціон. Початкова вартість з 221,81 мільйона гривень знижувалася, доки фірма "Укрсаб", яка що належить наближеним до нардепа Олександра Вілкула, не придбала клуб лише за 24,34 мільйона гривень", - підкреслює видання.

При цьому автори матеріалу зазначають: за даними Фонду гарантування вкладів, після ліквідації у листопаді 2017-го ІБК її заборгованість перед "Родовід Банком" збільшилася до 321,92 мільйона гривень – "Набігли ще штрафи і відсотки".

"Президентська партія всіляко воює з одним з лідерів опозиції - Вілкулом. Але саме він через три роки після Майдану замикає схему виведення грошей з державного банку. Схему, яку почав нардеп від БПП Андрій Павелко. Не дивно, що низка кримінальних проваджень з цієї історії захлинулися на перших же етапах", - резюмують "Наші гроші".

Нагадаємо, НАБУ відкрило кримінальне провадження проти Андрія Павелко – нардепу загрожує, серед іншого, тюремне ув'язнення на термін до 6 років.