Ілюстрація REUTERS

Головними причинами зміцнення гривні та падіння курсу іноземних валют є рішення Федеральної резервної системи США не підвищувати ключової ставки та падіння світових цін на енергоресурси.

Читайте такожПісля вихідних в Україні подешевшає валюта: свіжі курси

Про це написав голова Ради Національного банку Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

За його словами, таке посилення курсу гривні триватиме щонайбільше до травня-червня.

"Вплив на реалії та перспективи усіх валют у світі, і в тому числі гривні, робить політика ФРС - це аксіома. Про те, що в керівництві Федрезерву зародилися сумніви щодо доцільності продовження жорсткої монетарної політики стало відомо в перші дні року", - зазначив Данилишин.

На думку голови Ради НБУ, "пауза" у підвищенні ставок ФРС США триватиме приблизно до червня, що створюватиме сприятливі умови для української валюти.

Крім цього, на курс гривні вплинуло падіння світових цін на енергоресурси, які становлять вагому частину українського імпорту.

"Схоже, ми вступили в період відносно низьких цін на нафту та інші енергоресурси, серед яких для України найважливішим, нарівні з "чорним золотом", є природний газ. Зниження вартості енергосировини пов'язано з надлишком пропозиції на глобальному ринку", - зазначив Данилишин.

Окрім цього, зміцненню гривні сприяла низка внутрішніх факторів: зростання експорту аграрної продукції та металургії, зростання надходжень від продажу українських боргових цінних паперів та помірні витрати державного бюджету на початку 2019 року.

"Активний експорт української агропродукції припаде на березень-квітень, з травня почнеться його тимчасове (на кілька місяців) зниження. А вкладення нерезидентів в ОВДП - не довгострокові: влітку іноземні інвестори, дочекавшись погашення боргових паперів, ймовірно, почнуть виводити кошти з українського ринку, підвищивши тим самим, попит на іноземну валюту", — написав Данилишин.