Ілюстрація / REUTERS

Майже половина опитаних громадян України не хотіли би зайнятися власним бізнесом.

Про це йдеться в результатах соціологічного опитування «Оцінка відносин держави і бізнесу. Березень 2019», проведеного Соцiологiчною групою "Рейтинг" 19-28 лютого.

Опитування засвідчило, що майже 40% українців хотіли б вести власну справу, ще 10% вже є власниками свого бізнесу. З іншого боку, майже половина опитаних не висловлюють таких прагнень.

Відео дня

Зокрема, 24% опитаних сказали, що однозначно хотіли би зайнятися власною справою, 15% - швидше хотіли би. Водночас, 32% - зовсім не хотіли би, 16% - швидше не хотіли би, 10% - вже мають власну справу і 3% не змогли відповісти.

Читайте такожІноземцям стане простіше отримати візу для роботи в Україні

Кількість українців, які не мають прагнень до ведення власної справи, за півроку дещо зросла (у червні 2018 їх було 41%). Вищий рівень бажання відкрити власну справу спостерігається серед молодших та більш заможних респондентів. При цьому в категорії забезпечених чверть заявили, що вже займаються своїм бізнесом.

Якщо говорити про роль держави в розвитку економіки, то більшість опитаних найперше її вбачають у забезпеченні рівності доходів й соціальної справедливості (64%), а не встановленні свободи розвитку та чесних правил конкуренції (27%). Ще 9% не змогли відповісти.

Також кількість прихильників соціальної рівності помітно збільшується в динаміці (з 48% у червні минулого року до 64% у лютому цього року). Сприяння державою конкуренції більше підтримують молодші респонденти, мешканці центральних і східних областей, більш забезпечені особи, а також ті, хто хочуть або вже мають власну справу. Водночас навіть у середовищі останніх від 40 до 60% підтримують соціальну рівність.

Разом з тим, дві третини опитаних схильні вважати, що держава заважає діяльності малого та середнього бізнесу в Україні (65%). Лише 7% думають, що органи влади сприяють розвитку підприємництва, і 14% - що вони наразі не втручаються у діяльність підприємців. Ще 14% не відповіли. Дещо частіше з думкою, що держава заважає діяльності бізнесу в Україні, погоджувалися жителі південного макрорегіону й бідніші опитані.

57% думають, що потрібно залишити спрощену систему податків, оскільки вона стимулює розвиток бізнесу. Лише 19% підтримують ліквідацію такої системи, бо вважають, що вона дозволяє уникати сплати податків. Чверть опитаних не змогли сформувати свою думку щодо цього (24%). Більше прихильників спрощеної системи оподаткування серед підприємців, жителів Центру і заможніших опитаних.

Також абсолютна більшість опитаних (77%) підтримують зниження банківських кредитних ставок для малого бізнесу. Лише 9% таку ідею не схвалюють і 14% - не змогли відповісти. Дещо більше схильні підтримувати таку ініціативу ті, хто вже має або хоче мати власну справу, особи середнього віку, а також респонденти із середнім та низьким доходами і жителі східних областей.

Серед представників різних категорій бізнесу найбільше опитані довіряють дрібним (63%) та середнім (60%) підприємцям. 27% зазначили, що довіряють власникам великого бізнесу (у вересні 2018 року таких було 20%). З іншого боку, рівень довіри до олігархів низький – 8%. Показник довіри до бізнесменів, особливо середнього та вищого рівня, помітно вищий серед респондентів з високим рівнем доходів. При цьому дрібним підприємцям однаково довіряють усі категорії – як за віком, так і доходами.

У ході дослідження було опитано населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більш як 2%.