Гривня за березень подешевшала до долара на 1,3% / фото УНІАН

Українська гривня за офіційним курсом Національного банку України за березень подешевшала до долара США на 1,3% - до 27,21 грн/дол., але зросла до євро на 0,3% - до 30,57 грн/євро.

Читайте такожВ Україні стали рідше підробляти гривню - Нацбанк (інфографіка)

Як повідомляється на сайті НБУ, з початку року, за січень-березень, гривня зміцнилася до долара на 1,7%, до євро - на 3,6%.

Відео дня

У НБУ пояснили, що на валютному ринку в березні зберігалася сприятлива ситуація завдяки припливу іноземних портфельних інвестицій і зростанню пропозиції валюти з боку клієнтів банків у першій половині місяця у зв'язку із закінченням строків сплати річних податків до державного бюджету.

Водночас, як зазначає НБУ, у другій половині березня попит на валюту зріс частково за рахунок ситуативної купівлі окремих учасників ринку.

Довідка УНІАН. Національна валюта України в 2018 році зміцнилася до долара США на 1,4% - до 27,69 грн/дол. на 1 січня 2019 року.

Державний бюджет України на 2019 рік базується на прогнозному показнику курсу гривні до долара США до кінця року на рівні 29,4 грн/дол.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, курс гривні до долара на кінець 2019 року становитиме близько 30 грн/дол.

Історичний мінімум курсу української гривні до долара США було зафіксовано в лютому 2015 року і він становив 30,01 грн/дол.