Ілюстрація REUTERS

Уряд України забезпечив виплати пенсій і допомоги у 2018 році за рахунок відволікання значних коштів в обсязі 20,8 мільярда гривень з єдиного казначейського рахунку на покриття касових розривів Пенсійного фонду.

Читайте такожПідвищення пенсій в Україні: кому і скільки додали грошей

Про це повідомляється на сайті Рахункової палати з посиланням результати аналізу річного звіту про виконання державного бюджету України за 2018 рік.

Відео дня

Зазначається, що на кінець року Пенсійний фонд в порушення Бюджетного кодексу України не повернув Держказначейству 4,8 мільярда гривень отриманих кредитів, і в результаті його заборгованість за позиками зросла до 52,8 мільярда гривень.

У Рахунковій палаті нагадали, що держбюджет України за 2018 рік через недоліки планування не виконаний за доходами на 2%, за видатками - на 4,7%, а план фінансування держбюджету з усіх джерел не виконано на 11% внаслідок ненадходження планових обсягів державних запозичень.

Також у Рахунковій палаті зазначили, що запозичення у 2018 році проводилися з більшою прибутковістю, ніж у 2017 році. Так, середньозважена дохідність облігацій внутрішньої держпозики у гривні зросла з 10,5 до 17,8%, у доларах США - з 4,8 до 6%, довгострокових облігацій зовнішньої держпозики - з 7,4 до 9,5%.

Крім того, як нагадали у Рахунковій палаті, у 2018 році обсяг боргових зобов'язань держави зріс на 27 мільярдів гривень, а загальні витрати держбюджету на погашення та обслуговування держборгу становили 358 мільярдів гривень.

Як повідомляв УНІАН, державний бюджет України за 2018 рік виконаний з дефіцитом на рівні 59,3 мільярда гривень, або 1,7% ВВП, при встановленому граничному показнику в розмірі 80,6 мільярда гривень, або 2,4% ВВП.