Ілюстрація / REUTERS

Європейський союз виключив дев'ять осіб з санкційного списку, який стосується війни на Донбасі.

Скасування каральних заходів стосується дев'яти українців, близьких до екс-президента України Віктора Януковича. Про це повідомляє німецьке видання WELT з посиланням на внутрішні документи Європейської служби зовнішніх дій.

Читайте такожРосія включила Україну до трійки країн, які санкціями завдали їй найбільшого збитку

Відео дня

"Введення каральних заходів стосовно дев'яти українців, близьких до президента Віктора Януковича у 2014 році, довелося скасувати, головним чином через недостатні докази", - пише видання.

В цілому в списку санкцій Європейського Союзу наразі налічується 170 осіб та 44 організації, які завдали збитків територіальній цілісності України і стали причиною конфлікту в країні.

Повідомляється, що, згідно з європейськими законами, приватні особи і організації можуть подати до суду і оскаржити введення проти них санкцій. Однак не всі такі позови задовольняються. Так, наприклад, санкції проти російського пропагандиста Дмитра Кисельова залишилися в силі, зазначає видання.

Читайте такожАмериканський Сенат єдиний у питанні санкцій проти Росії – посол США

Як повідомляв УНІАН, у березні 2014 року ЄС запровадив санкції проти 150 осіб та 37 компаній через дії, які завдають шкоду або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України. Заходи включають в себе заморожування активів та заборону на в’їзд.

Кожного разу до завершення терміну дії санкцій ЄС ухвалював рішення продовжити їх ще на півроку. У цей санкційний список вносилися корективи щодо виключення певних осіб через їхню смерть або розширення списку новими іменами через дії, які загрожували територіальній цілісності України.

15 березня 2019 року цей список був розширений за рахунок восьми росіян, проти яких запроваджені санкції у зв'язку з нападом на українські судна у Керченській протоці. Водночас Рада ЄС видалила зі списку ім'я колишнього глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва, оскільки в лютому санкції проти нього були скасовані.