Ілюстрація REUTERS

Національний банк України не згоден із судовим рішенням і готується до подачі апеляційної скарги на рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким визнано протиправним і скасовано рішення про виведення неплатоспроможного "ПриватБанку" з ринку з участю держави.

Читайте також"ПриватБанк" почав продавати безготівкову валюту в терміналах

Як повідомили в прес-службі Нацбанку, сьогодні Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов українського бізнесмена і колишнього співвласника «ПриватБанку» Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів щодо націоналізації фінустанови, оскільки вважав, що дана процедура виведення неплатоспроможного банку з ринку порушила норми чинного законодавства.

Відео дня

«Рішення суду не набуло чинності і буде оскаржено Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій і рішень регулятора в апеляційній інстанції. В черговий раз звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність», - цитує прес-служба начальника управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктора Григорчука.

Також повідомляється, що Нацбанк запропонує Раді з фінансової стабільності звернутися до Ради національної безпеки і оборони України та Кабінету міністрів України щодо подібних судових практик, які шкодять міжнародному іміджу України.

«Законність рішень очевидна, і зворотна процедура в цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. Після виведення неплатоспроможного банку з ринку з участю держави «ПриватБанк» повністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком та частиною стабільної та прозорої банківської системи», - зазначила перший заступник голови центробанку Катерина Рожкова.

У НБУ нагадали, що нестача в капіталі «ПриватБанку» була виявлена за результатами стрес-тестування та підтверджена результатами інспекційної перевірки і незалежною міжнародною аудиторською компанією.

«Оскільки колишні акціонери банку не виконали взяті на себе зобов'язання з фінансового оздоровлення банку, про що особисто запевняли у своєму письмовому зверненні, Національний банк визнав «ПриватБанк» неплатоспроможним і звернувся до уряду з пропозицією придбати права власності на акції банку», - додали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 18 грудня 2016 року прийняв рішення націоналізувати найбільший банк України "ПриватБанк" (м. Дніпро), керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки і оборони.

До націоналізації основними акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський з часткою в капіталі 49,9816%, його партнер Геннадій Боголюбов з часткою 41,5769% і компанія Triantal Investments Ltd з часткою 16,8170%.