Ілюстрація REUTERS

Національний банк України в січні-березні 2019 року отримав в якості погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,15 млрд грн.

Читайте такожСуд переніс розгляд апеляції НБУ щодо підстав для націоналізації «ПриватБанку»

Як повідомляється на сайті НБУ, у тому числі отримані кошти від реалізації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб заставного майна банків, і кошти з інших джерел.

Відео дня

Зокрема, Нацбанк отримав 1,04 млрд грн від реалізації майнових прав, 57,4 млн грн - від реалізації нерухомого майна.

За даними прес-служби, іншими джерелами погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків стали кошти від прийняття іпотеки на баланс НБУ на суму 30,7 млн грн, списання за рахунок сформованого резерву на 17 млн грн, погашення заборгованості за заставними кредитами договорів на суму 2,6 млн грн.

«За найвищу ціну - 722 млн грн - реалізовані майнові права, передані «Надра» в заставу НБУ. Крім того, в першому кварталі 2019 року в повному обсязі реалізовані активи неплатоспроможних банків «Брокбізнесбанк», «Даніель» і «Автокразбанк», які були передані ними в заставу НБУ. Всього від реалізації цих активів Національний банк отримав 27,2 млн грн», - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України в першому кварталі 2018 року отримав в якості погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 969,2 млн грн. В цілому, за 2017-2018 роки ця сума становила близько 5 млрд грн.

З січня 2017 року реалізація заставного майна за кредитами рефінансування НБУ здійснюється через систему «ProZorro.Продажі».