В НБУ зазначили, що це не зможе суттєво вплинути на ситуацію на міжбанку / фото УНІАН

Національний банк України має намір у другому-третьому кварталах 2019 року збільшити купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку до 20 мільйонів доларів США на день для нарощування міжнародних резервів.

Читайте такожНацбанк вперше за два роки знижує облікову ставку

"У II-III кварталах 2019 року Національний банк має намір купувати до 20 мільйонів доларів в день для нарощування міжнародних резервів. Це на 5 мільйонів доларів більше у порівнянні з кількісним індикатором, який діяв з лютого 2019 року", - сказано на сайті НБУ.

Відео дня

При цьому в Нацбанку наголосили, що покупка до 20 мільйонів доларів в день не зробить істотного впливу на ситуацію на міжбанківському ринку.

Водночас регулятор зазначив, що інтервенції можуть бути менше або взагалі не проводитися в залежності від ситуації на ринку.

За даними прес-служби, з початку року обсяги торгів на міжбанківському валютному ринку на тлі валютної лібералізації та зняття низки обмежень для бізнесу зросли майже на 40%, що дозволило Нацбанку також збільшити обсяги купівлі валюти, суттєво не впливаючи на динаміку курсу гривні.

При цьому чиста купівля валюти НБУ на міжбанківському валютному ринку в січні-квітні становила близько 900 мільйонів доларів. Водночас офіційний курс гривні з початку року зміцнився на 4%.

"Національний банк не викуповував валюту під час коливань у бік знецінення гривні, а поповнював міжнародні резерви України тільки при сприятливих умовах на валютному ринку, коли пропозиція валюти була вище попиту на неї", - підкреслюється в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що регулятор почав регулярно анонсувати обсяги інтервенцій з купівлі валюти для поповнення резервів з квітня минулого року для підвищення прозорості монетарної політики.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк за 2018 рік поповнив міжнародні резерви України на міжбанківському валютному ринку на 1,372 мільярда доларів.