Ілюстрація REUTERS

Зростання валового внутрішнього продукту України в січні-березні 2019 року оцінюється у 2,2%, йдеться в повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Читайте такожВперше з 2014 року: держборг України опустився нижче 60% ВВП

Так, в міністерстві повідомили, що вперше поточного року агрегований показник діяльності реального сектора економіки продемонстрував позитивний результат – зростання на 0,9%.

Відео дня

Згідно з повідомленням, підтримкою зростання була активна діяльність будівельних підприємств та зовнішньоекономічна діяльність сфери послуг (транспорт, роздрібна торгівля, освіта, охорона здоров'я і банківський сектор). Водночас низка факторів, що стримували виробничу діяльність окремих галузей промисловості та, відповідно, оптової торгівлі (зокрема, дія введеного наприкінці 2018 року заборони РФ на ввезення окремих видів машинобудівної продукції українського походження, зменшення попиту на електроенергію на тлі теплих погодних умов і продовження проведення ремонтів технологічного обладнання на окремих енергогенеруючих підприємствах).

Мінекономрозвитку за підсумками першого півріччя очікує позитивної динаміки агрегованого показника діяльності реального сектору економіки в умовах збереження високого попиту на послуги будівництва і на окремих зовнішніх ринках, підвищення платоспроможності населення на тлі зростання соціальних гарантій.

До ризиків відносяться ескалація військового конфлікту на сході країни, погіршення кон'юнктури на зовнішніх ринках, посилення девальваційних та інфляційних тенденцій, загострення логістичних проблем і негативний вплив чергових санкцій з боку РФ, які набувають чинності з 1 червня.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів прогнозує у 2019 році зростання ВВП України на 3%, Національний банк - на 2,5%, Міжнародний валютний фонд – на 2,7%, Світовий банк - на 2,9%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, у 2019 році зростання економіки України сповільниться до 2,8%.