Ілюстрація REUTERS

Національний банк України послабив чергові обмеження на валютному ринку для бізнесу, підвищивши ліміт на репатріацію дивідендів до 12 мільйонів євро на місяць з 7 мільйонів євро, установлених на даний час.

Читайте такожІноземці продовжують скуповувати українські облігації

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №66, яка набуває чинності сьогодні, 8 травня.

Відео дня

Але оцінками регулятора, даний крок не буде критичним для збереження макрофінансової стабільності в Україні, але при цьому сприятиме покращенню інвестиційного клімату в країні.

В НБУ зазначили, що це вже друге підвищення ліміту на висновок дивідендів з початку року – після підвищення до 7 мільйонів євро в лютому, і новий ліміт задовольняє потреби всіх працюючих в Україні компаній з іноземними інвестиціями.

Також повідомляється, що надалі регулятор планує повне скасування цього обмеження та інші валютні послаблення в залежності від темпів покращення макроекономічної ситуації та стану ринку.

Довідка УНІАН. В Україні з 7 лютого діє новий Закон "Про валюту і валютні операції", який передбачає послаблення близько тридцяти обмежень на валютному ринку.

У тому числі збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами та дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Також з 7 лютого бізнес може репатріювати дивіденди за 2018 рік в межах 7 мільйонів євро на місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів, а з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знижена до 30%.