Виведення банку "Хрещатик" з ринку визнали правомірним / фото УНІАН

Верховний суд України відновив юридичний факт неплатоспроможності банку "Хрещатик", скасувавши рішення судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій не на користь Національного банку України та направивши справу на новий розгляд.

Читайте такожФонд гарантування розкрив топ-5 схем виведення грошей із банків

Як повідомляється на сайті НБУ, клієнти банку в липні 2016 року звернулися до суду з позовом до регулятора, вимагаючи визнати протиправною та скасувати постанову регулятора про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Суди трьох інстанцій задовольнили цей позов, мотивуючи своє рішення тим, що банк знаходився в категорії проблемних лише один день.

Відео дня

Довідка УНІАН. Банк "Хрещатик" працює на ринку України з 1993 року і входив до двадцятки найбільших банків за обсягом активів. Ключовими власниками фінустанови були: громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко із часткою 24%.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почав ліквідацію банку "Хрещатик" у червні 2016 року. Тимчасова адміністрація працювала в банку з квітня 2016 року.

Судовий розгляд за позовом клієнтів банку щодо правомірності рішення НБУ тривало з липня 2016 року.