Ілюстрація / REUTERS

Україні в травні-грудні належить погашення боргових платежів у валюті на 6,3 мільярда доларів, включаючи 3,5 мільярда доларів за зовнішнім держборгом і 2,8 мільярда доларів за валютними облігаціями внутрішньої держпозики.

Читайте такожДержборг України зріс на $1,5 мільярда

Про це написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

"Одним з найсильніших викликів буде погашення держборгів в інвалюті. У травні-грудні потрібно виплатити 3,5 мільярда доларів за зовнішнім держборгом і 2,8 мільярда доларів за валютними ОВДП. Сумарно - 6,3 мільярда доларів", - написав Данилишин.

За його словами, піковими періодами є травень і вересень. Зокрема, у травні знадобиться 1,4 мільярда доларів на погашення зовнішнього держборгу і 0,3 мільярда доларів - валютних ОВДП, у вересні - 1,6 мільярда доларів зовнішнього держборгу і 0,1 мільярда доларів валютних ОВДП.

Крім того, як зазначив Данилишин, також "тиснути" на валютний ринок буде погашення короткострокових гривневих ОВДП, які нерезиденти придбали в лютому-квітні. За його оцінками, в липні-вересні значна частина коштів від погашення гривневих ОВДП буде конвертуватися у валюту і виводитися з України.

"Національному банку, користуючись нинішнім сприятливим курсом, слід продовжувати викуповувати валюту на міжбанківському ринку для поповнення міжнародних резервів і, можливо, нарощувати темпи такого викупу", - вважає глава Ради НБУ.

Данилишин підкреслив, що в аспекті держборгу і курсової стабільності однією з найважливіших завдань української влади будуть відносини з Міжнародним валютним фондом.

Як повідомляв УНІАН, обсяг державного та гарантованого державою боргу України за січень-квітень 2019 року збільшився в доларовому вираженні на 1,9% - до 79,82 мільярда доларів, але при цьому скоротився в гривневому еквіваленті на 2% - до 2,125 трильйона гривень.