Регулятор зобов'язаний прийняти рішення про ліквідацію банку протягом п'яти днів / Фото УНІАН

Національний банк України ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії й ліквідацію банку «Хрещатик», визнаного неплатоспроможним у квітні 2016 року.

Як повідомляється на сайті НБУ, рішення ухвалено за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Читайте такожВерховний суд підтвердив правомірність ліквідації банку "Хрещатик"

Відео дня

У НБУ нагадали, що регулятор, згідно з чинним законодавством, зобов'язаний ухвалити рішення про відкликання ліцензії й ліквідацію банку за пропозицією Фонду гарантування вкладів упродовж п'яти днів з дня отримання такої пропозиції.

Довідка УНІАН. Банк «Хрещатик» працював на ринку України з 1993 року і входив до двадцятки найбільших банків за обсягом активів. Ключовими власниками фінустанови були: громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко з часткою 24%.

Національний банк України визнав банк «Хрещатик» неплатоспроможним у квітні 2016 року, однак через два місяці - в липні - клієнти банку ініціювали судовий розгляд щодо правомірності рішення НБУ.

Наприкінці травня 2019 року Верховний суд України підтвердив правомірність рішення НБУ про виведення з ринку банку «Хрещатик». Суд відновив юридичний факт неплатоспроможності банку «Хрещатик», скасувавши рішення судів першої, апеляційної й касаційної інстанцій не на користь Національного банку України, і направив справу на новий розгляд.