Однією з причин стало недоотримання коштів від приватизації держмайна / фото УНІАН

План надходжень до загального фонду державного бюджету України за січень-травень поточного року не виконаний на 50,2 мільярда гривень внаслідок недоотримання доходів, державних запозичень та коштів від приватизації державного майна.

Читайте такожУ Мінфіні розповіли, скільки грошей позичили на внутрішньому ринку

Про це повідомляється на сайті Рахункової палати України з посиланням на заяву голови відомства Валерія Пацкана.

Відео дня

"За умови нижчих, ніж передбачалося, темпів зростання економіки, плановий показник доходів загального фонду за перший квартал не виконано на 16 мільярдів гривень, або на 8,2%. Невиконання доходів за січень-травень, якщо не враховувати понадпланові надходження від Національного банку, зросло до 27 мільярдів гривень", - зазначив Пацкан.

За його словами, серед причин невиконання плану доходів - відхилення окремих макропоказників від прогнозних, насамперед, курсу гривні до долара, а також початкове завищення плану надходжень акцизного податку з вироблених в Україні тютюнових виробів (при зростанні ставок податку на 20% план перевищує надходження за відповідний період попереднього року майже вдвічі).

Також повідомляється, що план видатків загального фонду держбюджету за п'ять місяців не виконано на 34,4 мільярда гривень.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Державної казначейської служби, держбюджет України за січень-травень 2019 року отримав 426,684 мільярда гривень доходів, що на 8,545 мільярда гривень, або на 2%, нижче планового показника на цей період.

Національний банк у травні перерахував до держбюджету 17,3 мільярда гривень з прибутку за 2018 рік, тобто, з урахуванням перерахованих у квітні 47,6 мільярда гривень, розрахувався з бюджетом у повній мірі.

Перерахування прибутку НБУ дозволило звести держбюджету за 5 місяців з профіцитом 8,6 мільярда гривень проти 9,2 мільярда гривень дефіциту за аналогічний період минулого року.