ep-recycling.com

Переробка шлакових відходів для використання їх у виготовленні будівельних матеріалів та будівництві коштуватиме у 4-5 разів дешевше, ніж видобуток корисних копалин на глибині.

Збільшення об’ємів їх використання дасть вражаючий економічний ефект. У цьому переконаний ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар, пише Обозреватель

"Щоб порахувати економічний ефект від переробки шлаків – достатньо просто висунути голову з нашого піску. І подивитися на поляків, подивитися на Євросоюз. У Швеції переробляють 93% шлаків. У кількох європейських країнах цей показник майже сягає 100%. А у нас – 5%, 10%, до 30% - при шаленій потребі у дорогах, будівництві. Нам необхідні і технології, і законодавчі акти. Час вже перейти від заговорювання питання переробки відходів як вторинної сировини до його вирішення. До створення єдиної системи поводження з відходами, їх переробки і єдиної відповідальності за порушення встановлених норм. Зараз ми більше нагадуємо лебедя, щуку і рака з байки. На одному рівні приймаємо законодавство, на другому – не приймаємо стратегічних рішень на рівні інспекції щодо притягнення до відповідальності", - зазначив Бондар.

Відео дня

На його думку, досвід європейських країн доводить: можна ефективно використовувати те, що прийнято вважати відходами і домогтися майже безвідходного виробництва. Для України, де щонайменше 160 тис.га займають шлаковідвали, це питання не тільки економічної доцільності, а й екології.

"Нам треба просто подивитися на ефект наших сусідів. І зрозуміти, наскільки це важливо і в будівництві, і в питанні доріг – в тому, що є нагальним сьогодні для України. Переробка відходів і використання їх як вторинної речовини - у 4-5 разів дешевше, ніж видобування корисних копалин на глибині", - підкреслив Бондар.