З 1 липня прожитковий мінімум в Україні зріс до 2007 гривень / фото УНІАН

З 1 липня в Україні зріс прожитковий мінімум і у зв'язку з цим зріс граничний розмір одноразової допомоги для осіб, у яких право на страхові виплати настане після 1 липня, повідомили в прес-службі Фонду соціального страхування України.

Читайте такожВ Україні зросла мінімальна пенсія

"Прожитковий мінімум для працездатних громадян тепер становить 2007 гривень, для непрацездатних - 1564 гривні", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У зв'язку з цим зріс граничний розмір одноразової допомоги для осіб, у яких право на страхові виплати настане після 1 липня: потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві у відповідності зі ступенем втрати професійної працездатності (17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб) - 34 119 гривень; сім'ї в разі смерті потерпілого (100 розмірів прожиткового мінімуму) - 200 700 гривень; непрацездатному в разі смерті потерпілого (20 розмірів прожиткового мінімуму) - 40 140 гривень.

Раніше ці виплати відповідно становили 32 657 гривень, 192 100 гривень, 38 420 гривень.

Згідно з повідомленням, також змінився розмір компенсації інвалідам, законним представникам дітей-інвалідів на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та мотоколясок, у розмірі, відповідно, 22% і 16 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць; на транспортне обслуговування - у розмірі 29 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць.

Довідка УНІАН. Прожитковий мінімум - це вартісна оцінка споживчого кошика, що включає мінімальні набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, необхідних для збереження здоров'я людини та забезпечення його життєдіяльності.

Наступне підвищення рівня прожиткового мінімуму очікується в грудні 2019 року, до 2102 гривні для працездатних громадян, і до 1638 гривень - для непрацездатних.