Ілюстрація / REUTERS

Показник індексу інвестиційної привабливості України знизився до рівня 2016 року, склавши 2,85 балів з 5-ти можливих і опинившись в негативній площині.

Читайте такожІнвестори збільшили вкладення в Україну на $45,5 мільйона

Про це повідомили в Європейській Бізнес Асоціації з посиланням на результати нової хвилі опитування за першу половину 2019 року.

Відео дня

Як пояснили в асоціації, топ-менеджери компаній в Україні погіршили оцінку інвестпривабливості країни, оскільки значення показника знизилося з 3,07 балів у попередньому періоді.

Результати опитування вказують на відчутне погіршення настроїв бізнесу. Зокрема, кількість незадоволених інвестиційним кліматом зросла з 40% до 57%, при цьому лише 19% топ-менеджерів вважають бізнес-середовище сприятливим, тоді як наприкінці 2018 року таких було 25%.

Серед позитивних моментів за останні півроку бізнес зазначив лібералізацію валютного законодавства, стабільність національної валюти, демократичні президентські вибори, зниження рівня інфляції, продовження діалогу з МВФ.

Водночас до старих проблем корупції, недовіри до судової системи, відтоку робочої сили додалася відчутна політична та економічна турбулентність.

Також бізнес не поспішає робити оптимістичні припущення на майбутнє - 54% керівників компаній коливаються, чи буде Україна вигідним ринком для інвестування в найближчі шість місяців.

Для якісного зрушення на краще, інвестори чекають політичної стабільності та реального прогресу в боротьбі з корупцією, ефективної боротьби з контрабандою та тіньовою економікою, судової та земельної реформ, вдосконалення інфраструктури, зниження адміністративного тиску на бізнес, створення умов для підвищення заробітної плати, прозорого податкового законодавства, своєчасного відшкодування ПДВ, поліпшення бізнес-іміджу України за кордоном.

"Ми бачимо, що інвестори ставлять на паузу заплановані проекти в Україні в очікуванні завершення всіх виборів і остаточного формування нового політичного середовища. Нові обличчя в політиці сприймаються неоднозначно: одні вважають це черговим викликом, хтось - надією на зміни. Думаю, перші висновки ми зможемо зробити вже до кінця року, разом з другою хвилею опитування інвесторів у 2019-му", - прокоментувала результати опитування виконавчий директор асоціації Ганна Дерев'янко.

Довідка УНІАН. Європейська Бізнес Асоціація проводить дослідження "Індекс інвестиційної привабливості України" з 2008 року. За всю історію вимірювання індекс жодного разу не досяг позитивної зони - вище 4 балів. У ході опитування респонденти дають оцінку інвестиційному клімату та змін його стану, прогнози щодо інвестиційного клімату та інвестування, а також щодо ведення бізнесу в найближчі 6 місяців. В останній хвилі опитування взяли участь 100 керівників найбільших міжнародних та українських компаній. Партнер дослідження – компанія Gemius.