Ілюстрація / REUTERS

Відомий український економіст, президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер висловив думку, що економіка України не здатна сама забезпечити розвиток, тому міжнародні кредити поки що для нашої країни є вимушеними заходами і вирішувати цю проблему має не лише уряд, але й народ.

Читайте такожМінфін хоче вдосконалити боротьбу з фіктивним ПДВ

"Так чи інакше, кредити Україні потрібні. Якщо вони запізнюються, це означає, що слабшають стимули для зростання нашої економіки. А це погіршує якість економічної атмосфери в країні і, відповідно, гальмує розвиток України. Інше питання – з якої причини Україна не може стати країною, що розвивається, чому ніяк не може наздогнати розвинені країни? В цілому, причини дуже глибокі і мало пов'язані з будь-яким урядом, який стоїть на чолі країни. Адже саме уряд є продуктом народу", - сказав експерт, передає «Главред».

Відео дня

За словами Пасхавера, народ, зазвичай, голослівно незадоволений урядом, оскільки сам відповідальний за його вибір. Він переконаний, що громадяни країни також повинні брати участь у розвитку економіки, а не спостерігати з критикою за діяльністю влади з боку.

"Причина цього криється глибоко в характері народу і проявляється, насамперед, у активної частини цього народу. Деякі стверджують, що жодна з країн-сусідів України, жодна із західних країн не зацікавлена в сильній Україні. Але це – образливий підхід. Всім країнам вигідніше працювати з тими державами, в яких велика економіка, бо можна отримати більший прибуток. Україна – не колоніальна країна, де ходять вояки й відбирають все у населення. Ні. У нас звичайні економічні відносини", - підкреслив спікер.

Експерт наголосив, що сусіднім країнам вигідна успішна Україна, з якою можна побудувати взаємовигідні торговельні відносини. А позиція жертви, з якою давно змирилися наші громадяни, "звідкись з XVIII століття".