Нефьодов підкреслив необхідність створення електронної митниці / фото УНІАН

Новопризначений голова Державної митної служби України (ДМС) Максим Нефьодов вважає за необхідне ліквідувати існуючий на сьогодні фіскальний перекіс на українській митниці, щоб працівники відомства концентрувалися в основному не на процесі збору коштів та наповнення державного бюджету, а на забезпеченні безпеки і сприяння міжнародній торгівлі.

Читайте такожКабмін затвердив Нефьодова головою митної служби

Про це Нефьодов повідомив у ході сьогоднішнього засідання уряду, представляючи свій план реформування української митниці.

Відео дня

"Не менш важливим є боротьба з фіскальним перекосом на митниці. Звичайно, наповнення бюджету – це супер важливо. Але митник це все-таки не людина, яка займається лише збором коштів у бюджет, але і питаннями митної безпеки і сприяння торгівлі. Митниця повинна знаходити здоровий баланс між цими речами, щоб чесний бізнес працював швидко та ефективно", - зазначив Нефьодов.

Серед своїх пріоритетів на посаді голови митної служби він також вказав на необхідність створення електронної митниці та синхронізації її роботи з митними органами інших держав з метою усунення корупції.

Крім того, Нефьодов вважає за необхідне оновити інфраструктуру для прискорення процесів оформлення експортно-імпортних операцій, а також гармонізувати українське законодавство у митній сфері у відповідність з нормами та стандартами Євросоюзу.

Також глава митниці наполягає на необхідності перегляду зарплати митників у бік збільшення.

"Потрібно створити гідні умови для митників і переглянути їх зарплату. Це не є проблема виключно митниці, це є проблема держслужби. На жаль, якісні кадри залишили митницю. Майже знищені всі можливості щодо розробки IT-продуктів", - додав чиновник.

Нефьодов також анонсував зміни організаційної структури митної служби та висловив сподівання, що ця ініціатива знайде підтримку у депутатів.

Довідка УНІАН. У грудні 2018 року Кабінет міністрів прийняв рішення реорганізувати Державну фіскальну службу України шляхом поділу її на державні податкову і митну служби.

За підсумками конкурсного відбору глави податкової служби Кабмін 8 травня призначив її керівником Сергія Верланова, який раніше обіймав посаду заступника міністра фінансів України.

17 травня новостворена податкова служба отримала держреєстрацію.

У свою чергу, конкурс на посаду голови митної служби з середини квітня поточного року був заблокований рішенням Окружного адміністративного суду Києва за позовом народного депутата з фракції "Блок Петра Порошенка" Андрія Антонищака. Наприкінці червня конкурс був розблокований апеляційним судом та проведено його заключний етап. Переможцем конкурсу став перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, який був затверджений урядом на даній посаді 5 липня.