НАБУ проводить обшуки в "Богдан Моторс" / фото gdb.rferl.org

Національне антикорупційне бюро здійснює обшуки у всіх підприємствах корпорації «Богдан» у зв'язку з реструктуризацією кредиту перед «Укрексімбанком».

Про це агентству УНІАН повідомив прес-секретар корпорації Сергій Красуля.

Читайте такожМільйонні розкрадання в оборонці: силовики прийшли з обшуками в Кабмін, Прикордонслужбу і ДФС (фото)

Відео дня

"НАБУ знову блокує роботу підприємства. Робота підприємства заблокована, і під загрозою опинилося виконання контрактів. У п'ятницю вони приходили по одному епізоду, а сьогодні по іншому. Сьогодні вони прийшли з приводу реструктуризації кредиту перед «Укрексімбанком», який не списаний і його компанія продовжує обслуговувати. У п'ятницю приходили з приводу контрактів з Міноборони", - сказав він.

Красуля зазначив, що компанія розцінює це як політичне замовлення і тиск.

«НАБУ приходить до нас через день по надуманих приводах. Ми вважаємо, що ці обшуки є політично вмотивованими і необґрунтованими», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 19 липня детективи Національного антикорупційного бюро проводили обшуки в приміщеннях компанії «Богдан Моторс», в тому числі в клубі «5 елемент», в рамках розслідування справи про розтрату держмайна в особливо великих розмірах посадовими особами Міноборони і Генштабу, які 2015-2018 роках внесли в державне оборонне замовлення спецавтотранспорт та здійснили його закупівлю за завищеними цінами.

Читайте такожНАБУ проводити обшуки в близькій до Порошенка інвестиційній групі ICU у справі "Роттердам +"

Госпсуд Києва 6 вересня 2018 року по клопотанню ПАТ "Автомобільна компанія" Богдан Моторс" визнав таким, що не підлягає виконанню, наказ цього ж суду від 16 грудня 2015 року про стягнення з цієї компанії і її дочірнього підприємства "Автоскладальний завод №1" на користь державного "Укрексімбанку" 1 млрд грн.

Це рішення суд виніс на підставі заяви "Богдан Моторс" про те, що 21 червня між компанією і "Укрексімбанком" був підписаний договір про реструктуризацію зазначеного боргу.

Договір про реструктуризацію передбачає погашення компанією "Богдан Моторс" боргу перед "Укрексімбанком" на суму 1,3 млрд грн в термін до 25 грудня 2031 року.

Довідка УНІАН. Корпорація "Богдан" є одним з найбільших виробників автомобільного транспорту в Україні. Потужності, що входять до складу її підприємств, дозволяють щорічно виробляти до 9 тис. автобусів і тролейбусів.

Корпорація була створена в лютому 2005 року з метою реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на створення в Україні потужностей з виробництва транспортних засобів усіх типів. З кінця 2008 року корпорацію контролює менеджмент "Богдана" і група українських банків.

У липні корпорацію очолив колишній перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони та бізнес-партнер екс-президента Порошенка Олег Гладковський, який є фігурантом розслідування про розкрадання в "Укроборонпромі".

За інформацією ЗМІ, співвласником "Богдана" є колишній перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олег Гладковський, давній бізнес-партнер екс-президента України Петра Порошенка.