Ілюстрація / REUTERS

Економіка Великої Британії неочікувано скоротилася на 0,2% в другому кварталі року. І це вперше з останнього кварталу 2012, коли в країні спостерігалося аналогічне скорочення ВВП. Більше падіння востаннє в королівстві відбулося у 2009-му під час рецесії після глобальної фінансової кризи.

Як повідомляє The Independent, Банк Англії й економісти лондонського Сіті ще до публікації офіційних цифр очікували нульового зростання у період з квітня по червень. Адже в першому кварталі ВВП Британії збільшився всього на 0,5%.

Читайте такожЧерез Brexit Британія втрачає 600 мільйонів фунтів на тиждень - експерти

Відео дня

В Службі національної статистики (ONS) пояснили, що скорочення економіки країни відбулося через падіння виробництва. Зокрема, у відомстві пояснюють показники зменшенням виробництва автомобілів. Оскільки щорічне планове закриття на обслуговування, яке на заводах проводять влітку, перенесли на квітень через очікування, пов’язані з остаточною датою Brexit.

Єдиний сектор британської економіки, який показав зростання – це сфера обслуговування. Однак, її ріст теж склав лише 0,1% у порівнянні з першим кварталом.

«Вірогідність рецесії після двох кварталів скорочення економіки підряд тепер видається дуже високою», - каже головний економіст PwC Майк Джейкмен.

Читайте такожБританія та ЄС "майже домовилися" щодо умов Brexit - FT

Він додав, що головні фактори, які тиснуть на економіку – це невизначеність, пов’язана з Brexit, і сповільнення глобальної економіки.

«Той факт, що ці дві проблеми лишаються і можуть навіть погіршитися у третьому кварталі, ставить економіку Великої Британії на лезо ножа перед планом уряду провести Brexit 31 жовтня», - сказав експерт.