У НБУ пояснили, чому зміцнилася гривня / фото УНІАН

Зміцнення національної валюти України зумовлене підвищенням попиту нерезидентів на українські активи, сприятливими умовами торгівлі для українських експортерів, надходженнями від трудових мігрантів і низьким обсягом виведення дивідендів за кордон.

Читайте такожУкраїна може повторити економічний успіх Польщі - експерти

Про це заявив заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб пыд час круглого столу в Києві.

Відео дня

«Є кілька факторів, які сприяють тому, що гривня зміцнюється щодо долара США. Перший фактор, зрозуміло, це поведінка нерезидентів. Ми бачимо, як вони збільшили попит на українські активи, насамперед, на ОВДП», – сказав Сологуб.

За його словами, також серед позитивних чинників - сприятливі умови торгівлі для українських експортерів, стабільні надходження валюти від трудових мігрантів і нижчий обсяг виведення дивідендів за кордон, ніж минулого року.

Крім того, як зазначив Сологуб, є психологічний фактор – сприятливі очікування бізнесу, що підтверджується нижчим обсягом репатріації дивідендів іноземним інвесторам на тлі повного скасування Нацбанком обмежень на їх виплату.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня за офіційним курсом Національного банку України за липень зміцнилася до долара США на 4,4% - до 25,02 грн/дол.

Поточні котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку становлять близько 25,15 грн/дол.

Державний бюджет України на 2019 рік грунтується на прогнозному показнику курсу гривні до долара США до кінця 2019 року на рівні 29,4 грн/дол.