Прем'єр-міністр Олексій Гончарук / REUTERS

Голова Комітету економістів України Андрій Новак прокоментував амбітні плани прем'єр-міністра Олексія Гончарука, що за наступні п'ять років економіка України має зрости щонайменше на 40%.

Читайте такожБуде максимум 2-4% зростання: економіст розкритикував план Гончарука по ВВП

Про це повідомляє Главред.

Відео дня

Новак вважає, що цей оптимізм цілком може виправдатися, але для цього протягом 5 років необхідна наявність декілька факторів.

"Перш за все, сприятлива зовнішня кон'юнктура на український експорт, запуск ринку землі, велика приватизація та внутрішні реформи, які за умови їх успіху, автоматично активізують ділове життя і сприятимуть зростанню економіки", - сказав експерт.

За його словами, запуск ринку землі раніше постійно відкладався через відсутність політичної волі - і окремі політики, і політичні партії не хотіли ризикувати своїм рейтингом. Те саме стосується і приватизації – основна причина в тому, що основні гравці ринку, які фінансуються кількома найбільшими фінансово-промисловими групами, як й раніше, не змогли домовитися між собою.

"У нової команди політична воля, принаймні, на словах, зараз є. Та, з урахуванням монобільшості в парламенті та моносформованого уряду, є всі шанси це реалізувати", - вважає Новак.

Експерт також висловився щодо планів Гончарука зі зниження кредитних ставок для населення, яке, на його переконання також має дати приріст ВВП шляхом покращення ситуації в економіці. За словами Новака, це також реально, але за умови, що ставка за кредитом у гривні не буде перевищувати цифри в 10% річних, тобто практично вдвічі менше, ніж зараз. Щоб це забезпечити, новому уряду необхідно тримати гривню в узді та не давати їй девальвувати. Бо як стрибки курсу нівелюють дохід держави, резюмував Новак.

Як повідомляв УНІАН, 2 вересня глава Кабміну Олексій Гончарук озвучив основні цілі, яких прагнутиме досягти уряд у найближче п'ятиріччя. По-перше, перед міністрами стоїть завдання домогтися економічного зростання − і до 2024-го підняти економіку України на 40% (1+ мільйони робочих місць). По-друге, є завдання розвивати інфраструктуру і зв'язок - 24 тисяч кілометрів трас та доріг необхідно відремонтувати. Далі, облаштувати 15 аеропортів і швидкий мобільний інтернет по Україні.