Ілюстрація REUTERS

Національний банк України зберігає свій прогноз щодо укладення цього року нової програми з Міжнародним валютним фондом.

Читайте такожУкраїна хоче отримати від МВФ $5 мільярдів за новою програмою — Bloomberg

Про це повідомила журналістам перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Відео дня

«Ми дійсно чекаємо, що до кінця року програму буде підписано», - сказала Рожкова.

За її словами, для цього потрібно інтенсивно попрацювати півтора тижні, що залишилися, з місією, яка зокрема й аналізуватиме бюджет, а після знадобиться схвалення Ради директорів МВФ.

«Якщо оптимістично і дуже сильно працювати, а ми до цього готові, то до кінця року ми очікуємо, що це буде», - додала Рожкова.

Також вона зазначила, що ще рано говорити про параметри програми, але припустила, що її термін становитиме 3 роки, а обсяг буде ясний після аналізу держбюджету на наступний рік.

Як повідомляв УНІАН, чергова оціночна місія МВФ розпочала свою роботу в Києві. За словами прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, уряд починає переговори з Фондом про нову програму, розраховуючи на її старт до кінця року.

У Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в 5-10 мільярдів доларів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.

Міністр фінансів Оксана Маркарова заявляла про те, що нова програма може стати останньою, оскільки надалі наша країна зможе обходитися без підтримки МВФ.

За оцінками опитаних УНІАН експертів, Україна проситиме МВФ про нову програму розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility) обсягом від 6 до 20 млрд доларів терміном від 2 до 4 років.