Ілюстрація REUTERS

Служба безпеки України викрила топ-менеджмент ПАТ "КБ "Південкомбанк" на виведенні з фінустанови 38 мільйонів доларів США, які доведеться відшкодовувати з державного бюджету - через Фонд гарантування вкладів.

Читайте такожФонд гарантування розкрив топ-5 схем виведення грошей із банків

Про це йдеться в повідомленні на сайті СБУ.

Відео дня

Під час досудового слідства оперативники та слідчі СБУ встановили, що керівництво банку розробило схему привласнення коштів установи.

"Протягом 2012-2014 років вони незаконно передали в заставу гроші установи, які перебували на кореспондентських рахунках "Південкомбанку" у закордонній банківській структурі для забезпечення видачі кредиту кіпрської компанії. Після неповернення кредиту, через протиправні дії топ-менеджменту "Південкомбанку", заставні 38 мільйонів доларів були списані на користь іноземного банку", - зазначили в СБУ.

В результаті, наголошується в повідомленні, державі завдано збитки на вказану суму, розмір якої підтверджений висновками експертної установи.

На даний час, повідомили в СБУ, "Південкомбанк" перебуває в стадії ліквідації, відповідно, відшкодування клієнтам викрадених посадовими особами грошей буде здійснюватися за рахунок держави через Фонд гарантування вкладів.

За матеріалами СБУ, двом колишнім керівникам банку оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України.