Ілюстрація REUTERS

Торгове представництво США оголосило про введення нових мит у розмірі 25% на цілий ряд європейських товарів на загальну вартість в $7,5 млрд.

Читайте такожВтрати світової економіки від торгової війни США та Китаю оцінили в $850 мільярдів

В офіційному повідомленні відомства зазначається, що таке рішення стало результатом згоди Світової організації торгівлі (СОТ), що розглядала претензії Вашингтона до Брюсселя, передає РБК.

Відео дня

Як повідомляє агентство Reuters, під нові мита, які набудуть чинності 18 жовтня, потрапили у тому числі й продукти харчування. Додатковим податком на ввезення в Сполучені Штати будуть обкладатися односолодовий віскі з Шотландії та Ірландії, французькі вина, італійські сири, німецькі свинячі сосиски. Також під мита потрапили светри і пуловери британського виробництва.

В американському відомстві пояснили, що рішення було прийнято у зв'язку з позитивним результатом розгляду скарги Вашингтона в арбітражі СОТ. США скаржилися на субсидії, які влада Євросоюзу надавала Airbus. Протягом декількох років американці намагалися переконати СОТ в тому, що допомога Брюсселя найбільшому в Європі виробнику літаків завдавала серйозної шкоди Boeing. Зокрема, мова йшла про те, що надані Airbus грошові кошти заважали Boeing успішно конкурувати під час продажу лайнерів в країни Європи, Австралію, Китай, Південну Корею і Сінгапур.

Голова Торгового представництва США Роберт Лайтізер заявив, що розраховує на те, що Євросоюз тепер почне переговори з Вашингтоном, які завершаться на користь американських робітників.

Як повідомляє видання Irish Times, сильного удару нові мита завдадуть економіці Ірландії, яка експортує в США алкогольну і молочну продукцію на загальну суму в €818 млн. В останні тижні лобісти, які діяли в інтересах ірландських компаній, намагалися переконати американців у тому, щоб ті не завдавали удару по економіці країни.