Ілюстрація REUTERS

Міністерство соціальної політики України пропонує «відв'язати» прожитковий мінімум від більшості соціальних виплат і фінансових показників, крім пенсій і допомоги малозабезпеченим сім'ям.

Читайте такожЧотири тисячі гривень і вище. Коли такий прожитковий мінімум стане реальністю в Україні

Про це повідомила прес-служба Мінсоцполітики з посиланням на міністра Юлію Соколовську.

Відео дня

"Ініціатива передбачає "відв'язування" більш як 150 видів соціальних виплат і фінансових показників від прожиткового мінімуму. При цьому пенсії та допомога малозабезпеченим сім'ям залишаться єдиними видами виплат, "прив'язаними" до прожиткового мінімуму. Розмір всіх інших виплат пропонуємо встановлювати в абсолютних цифрах і переглядати їх щороку при прийнятті бюджету", - цитує прес-служба Соколовську.

Міністр зазначила, що реформа не призведе до зменшення розміру соцдопомоги. Для деяких категорій населення розмір виплат навіть збільшиться.

"Водночас це дасть змогу нам реально допомогти сім'ям - щоб вони жили не нижче за рівень бідності. Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям стане більш ефективною - для сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, розміри виплат збільшуватимуться", - цитує прес-служба Соколовську.

Ініціатива обговорювалася в парламентському Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Як повідомляє прес-служба, міністр і члени комітету домовилися провести громадські слухання щодо "відв'язування" мінімуму від більшості виплат, після чого оформити відповідний законопроект.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада проведе парламентські слухання про проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні 18 грудня.

На сьогодні прожитковий мінімум для працездатних громадян становить 2007 грн, для непрацездатих - 1564 грн.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що прожитковий мінімум потрібно збільшити щонайменше удвічі. За його словами, для встановлення мінімуму на рівні 4 тис. грн українська економіка має зрости хоча б на третину.