Ілюстрація / REUTERS

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує зростання світової економіки в 2019 році на рівні трьох відсотків, що є найнижчим показником з 2008 року.

Про це йдеться у прогнозі МВФ World Economic Outlook, оприлюдненому у вівторок, 15 жовтня, повідомляє DW. Як зазначається, у порівнянні з квітневим прогнозом, цей показник скоротився на 0,3 відсотка.

До сповільнення зростання економіки, за даними МВФ, призвели значною мірою торговельні суперечки в світі, а також інші ризики, серед яких вихід Великобританії зі складу ЄС. При цьому на 2020 рік МВФ прогнозує зростання світової економіки на рівні 3,4 відсотка.

Відео дня

Читайте такожМВФ за підсумками року очікує зміцнення гривні до долара

Зокрема, МВФ погіршив прогноз зростання для Єврозони. Так, на 2019 рік прогнозується зростання на рівні 1,2 відсотка, що на 0,1 відсотка менше, ніж у липневому прогнозі. На 2020 рік МВФ прогнозує Єврозоні зростання на рівні 1,4 відсотка (на 0,2 відсотка менше ніж прогнозувалось у липні). Як зазначається, поряд із ситуацією з економіками, що розвиваються, Єврозона є ключовим фактором, який впливає на погіршення ситуації зі світовою економікою. 

На погіршення ж прогнозу для Єврозони вплинуло також зниження прогнозованих показників для Німеччини, яка є її найбільшою економікою. Так, за даними МВФ, у 2019 році економічне зростання ФРН прогнозується лише на рівні 0,5 відсотка, що на 0,2 відсоткових пункта менше, ніж прогнозувалось у липні.

У той же час, згідно з прогнозом МВФ, в Україні цього року очікується зростання економіки на три відсотки, так само, як і в 2020 році. Згідно з оприлюдненим макропрогнозом, очікується, що рівень інфляції за результатами поточного року в Україні складе 8,7 відсотка, а в 2020 році скоротиться до 5,9 відсотка.

Зростання споживчих цін в Україні у 2019 році МВФ прогнозує на рівні семи відсотків, а наприкінці 2020 року - 5,6 відсотка. При цьому безробіття у нинішньому та наступному роках очікується на рівні 8,7 та 8,2 відсотка відповідно.