Дефіцит держбюджету помірний - експерти / фото УНІАН

Основними ризиками для виконання державного бюджету України на 2020 рік стануть великі обсяги погашення боргових зобов'язань, що потребують значних сум нових запозичень протягом року.

Читайте такожБюджет недоотримав майже 80 мільярдів гривень – Рахункова палата

Як йдеться в аналітичній записці Центру економічної стратегії, переданій УНІАН, це потребує залучення підтримки міжнародних фінансових організацій та відсутності зовнішніх шоків, як політичних, так і економічних.

Відео дня

Експерти зазначили, що дефіцит держбюджету помірний, хоч в абсолютному значенні зросте на 1,3% - до 95 млрд грн, але через зростання економіки скоротиться до ВВП до 2,1%.

Прогноз щодо доходів бюджету, на думку експертів, консервативний і не враховує амбітні цілі уряду щодо зростання економіки на 5-7%, як і багато передвиборних ініціативи команди президента.

У видатках у відсотковому значенні до ВВП найбільше зросте фінансування громадського порядку, безпеки та судів, включаючи нерозподілені кошти Ради нацбезпеки і оборони.

Експерти зазначили, що в рамках бюджету держава відмовиться від допомоги великим аграрним компаніям і направить кошти фермерам і малим підприємствам, в тому числі для здешевлення кредитів на купівлю землі.

Також в ЦЕС допускають, що план надходжень від приватизації на рівні 5 млрд грн може бути збільшений, враховуючи задекларовані наміри в кінці року розблокувати велику приватизацію.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів зареєстрував у парламенті проект бюджету України на 2020 рік, що передбачає доходи в сумі 1,079 трлн грн, видатки - 1,170 трлн грн, граничний обсяг дефіциту - 95 млрд грн, або 2,09% ВВП, державний і гарантований державою борг - 54,1% ВВП.

20 вересня Верховна Рада прийняла до розгляду урядовий проект держбюджету на 2020 рік.

Розгляд документа парламентом в першому читанні очікується в п'ятницю, 18 жовтня.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук до кінця жовтня пообіцяв представити оновлений макропрогноз, який стане основною для коригування проекту держбюджету на наступний рік.