Рада посилила захист інтелектуальної власності / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Митного кодексу щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України, який покликаний підвищити рівень запобігання та протидії переміщенню таких товарів, що, своєю чергою, сприятиме очищенню внутрішнього ринку від контрафактної продукції, яка часто не відповідає встановленим вимогам безпеки.

Читайте такожНефьодов планує об'єднати всі митниці в єдину юрособу до вересня 2020 року

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №1230 в цілому проголосував 271 народний депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук, доповідаючи законопроект, зазначив, що цей документ покликаний наблизити норми українського законодавства до стандартів Євросоюзу.

За його словами, під час підготовки документа до другого читання з 26 правок, що надійшли, лише дві були відхилені профільним комітетом, тоді як інші або повністю, або частково враховані.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, цей документ передбачає розширення випадків застосування заходів, пов'язаних із призупиненням митного оформлення товарів, що підозрюються в порушенні права інтелектуальної власності, в тому числі з ініціативи митного органу; відшкодування витрат, пов'язаних зі зберіганням, знищенням товарів, що підозрюються в порушенні права інтелектуальної власності; запровадження можливості дострокового випуску товарів, митне оформлення яких призупинено за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності; встановлення особливостей призупинення митного оформлення та знищення невеликих партій товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Як повідомляв УНІАН, 20 вересня Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект про посилення захисту інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України, який визначений президентом Володимиром Зеленським як невідкладний.

Довідка УНІАН. Для сприяння захисту правовласників під час зовнішньоекономічної діяльності Державна митна служба України веде митний реєстр об'єктів інтелектуальної власності. До них відносяться об'єкти авторського права і суміжних прав, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, географічні зазначення (зазначення походження товарів) та сорти рослин.

Станом на початок серпня до митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності за заявами правовласників внесено 4096 об'єктів, із них 1 368 діючих.

Минулого року митниці зафіксували понад 4 тис. випадків призупинення митного оформлення товарів за підозрою в порушенні прав інтелектуальної власності.