Зміцнення гривні скоротило держборг України / фото УНІАН

Зміцнення національної валюти України сприяло скороченню загального обсягу державного і гарантованого державою боргу більш як на 100 млрд грн.

Читайте такожМВФ за підсумками року очікує зміцнення гривні до долара

Про це повідомляється на сайті Рахункової палати України з посиланням на заяву голови відомства Валерія Пацкана.

Відео дня

Водночас у Рахунковій палаті зазначили, що за 9 місяців цього року через зміцнення гривні вище за планові показники держбюджету недоотримав 20,7 млрд грн планових доходів, оскільки 40% доходів держбюджету розраховуються з використанням курсу гривні до долара США або євро.

У відомстві наголосили, що в основі проекту держбюджету на 2020 рік закладено середній обмінний курс гривні до долара США і євро на рівні 28,2 і 31,9 грн, відповідно, що не відповідає поточним показниками, тому цей прогноз потребує перегляду.

Як повідомляв УНІАН, національна валюта України за офіційним курсом за вересень зросла до долара США більш як на 4%, а з початку року - більш як на 12%. До кінця вересня гривня вкотре оновила чотирирічний максимум - на рівні 24,08 гривень за долар. Рік тому курс у цей же час становив 28,08 гривень за долар.

За оцінками Національного банку України, державний борг України на кінець 2019 року завдяки зміцненню гривні буде нижчий за 55% ВВП, тоді як раніше цей показник був більший як 80%.