Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів схвалив і передав до Верховної Ради зміни до державного бюджету України на 2019 рік.

Читайте такожМінфін відкоригує держбюджет-2020 за більш високим курсом гривні до долара

Як повідомила прес-служба Міністерства фінансів України, парламент планує розглянути ці зміни сьогодні, 18 жовтня.

Відео дня

Зазначається, що передбачене проектом зниження плану доходів держбюджету на 20,4 млрд грн через скорочення планових надходжень з ПДВ на імпортні товари і ввізного мита внаслідок зміцнення гривні до долара США і євро збалансовано скороченням плану витрат на обслуговування держборгу на 21,6 млрд грн.

Також проектом передбачено додаткове фінансування вугільних шахт на 1 млрд грн, нацбезпеки і оборони - на 1,4 млрд грн, резервного фонду для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій - на 500 млн грн.

Крім того, підвищується фінансування соцзахисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на 354,6 млн грн, заходів з реабілітації осіб з інвалідністю - на 787 млн грн.

Крім того, збільшено видатки на надання держпідтримки будівництва доступного житла на 300 млн грн, на надання пільгового довгострокового держкредиту внутрішньо переміщеним особам та учасникам проведення антитерористичної операції або операції об'єднаних сил на придбання житла - на 200 млн грн.

При цьому, через низьке використання коштів за програмами підтримки АПК, їх фінансування буде знижено на 750,6 млн грн.

Також через затримку в створенні Фонду президента України щодо підтримки освітніх і наукових програм для молоді його фінансування знижено на 800 млн грн - до 200 млн грн.

Водночас підвищено фінансування єдиної авіаційної системи безпеки і захисту на 2,2 млрд грн через збільшення витрат на реалізацію інвестпроекту закупівлі вертольотів за угодою з урядом Франції та контрактом з компанією Airbus Helicopters SAS.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Державної казначейської служби України, держбюджет за січень-вересень 2019 року отримав 739,680 млрд грн доходів, що на 4,8% нижче за плановий показник на цей період, але на 9,6% вище від показника за аналогічний період минулого року.

Чинний держбюджет України на 2019 рік передбачає доходи в сумі 1,026 трлн грн, видатки - 1,112 трлн грн, граничний обсяг дефіциту на рівні 89,989 млрд грн.