Депутати зареєстрували законопроект про введення "зелених" облігацій в Україні / фото УНІАН

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає впровадження «зелених» облігацій в Україні, що, за оцінками експертів, за 10 років потенційно може залучити 73 млрд дол. інвестицій в екологічно чисті проекти.

Читайте такожІноземці відновили купівлю українських держоблігацій

Про це йдеться в повідомленні Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, яке спільно з експертами розробило норми правових основ емісії «зелених» облігацій.

Відео дня

«У парламенті зареєстрований законопроект № 2284 від 17.10.2019, яким передбачається впровадження «зелених »облігацій в Україні і встановлення правил для учасників цього ринку», - сказано в повідомленні.

Зазначається, що документ передбачає поняття «зелених» облігацій і екологічно чистих проектів, коло емітентів «зелених» облігацій, принципи розкриття інформації емітентами, процедури звітності та використання надходжень, які будуть залучені від інвесторів на фінансування або рефінансування витрат екологічно чистих проектів, а також захист прав інвесторів, що вкладають кошти в «зелені» облігації.

За інформацією відомства, світова практика показує, що запуск ринку «зелених» облігацій дає країнам доступ до великого пулу інвесторів і сприяє виконанню цілей і міжнародних зобов'язань з «чистої» енергетики, енергоефективності, екології.

Як повідомляв УНІАН, у червні Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, за підтримки проекту GIZ, представило Концепцію впровадження ринку «зелених» облігацій в Україні на 2020-2022 роки, що допоможе залучити в нашу країну інвестиції в екологічно чисті проекти і знизити викиди СО2 .

За оцінками експертів, ринок «зелених» облігацій в Україні потенційно може залучити до 73 млрд дол. інвестицій в екологічно чисті проекти до 2030 року.

Довідка УНІАН. «Зелені облігації» - це такі облігації, надходження від розміщення яких використовуватимуться виключно для фінансування або рефінансування існуючих або нових "зелених" проектів, які мають відповідні екологічні переваги.