Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ратифікувала протокол між урядом України і Кіпру, яким внесені зміни в чинну Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням щодо сплати податків на доходи.

Читайте такожДепутати схвалили протокол з Великобританією щодо податків на дивіденди та роялті

За прийняття відповідного закону про ратифікацію проголосували 316 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Заступник міністра фінансів Павло Ходаковський повідомив, доповідаючи щодо законопроекту №0003, що між Україною і Республікою Кіпр діє угода від 8 листопада 2012 року, а протокол внесе зміни до неї.

«Положення протоколу передбачає: оподаткування дивідендів за ставкою 5%, якщо фактичним власником є компанія, яка безпосередньо володіє принаймні 20% капіталу компанії, яка сплачує дивіденди та інвестувала в акції компанії не менше 100 тисяч євро. 10% за дивідендів у всіх інших випадках», – сказав він.

Ходаковський пояснив, що різниця в діючій угоді з тим, що пропонується, полягає в тому, що два критерії застосовуються одночасно.

«Друге, збільшена ставка оподаткування процентів, з 2% до 5%. Внесено зміни щодо оподаткування доходів, які отримані від відчуження частини компанії, де частка нерухомості більше 50% від вартості всього майна», - сказав він.

Згідно з текстом пояснювальної записки, необхідність укладення протоколу пояснюється тим, у процесі переговорів з кіпрською стороною були узгоджені зміни, які необхідно внести в Конвенцію між урядом України і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень щодо податків на доходи.

Довідка УНІАН. Конвенція про уникнення подвійного оподаткування України з Кіпром і протокол до неї, підписані 8 листопада 2012 року в Нікосії і ратифіковані парламентом в липні 2013 року. Таким чином, підприємці обох країн отримали гарантії, що прибутки, одержані від підприємницької діяльності на території іншої країни, а також з джерел у цій іншій країні у вигляді дивідендів, процентів та роялті, не підлягатимуть подвійному оподаткуванню.

11 грудня 2015 року уряди України та Кіпру підписали протокол про внесення змін до Конвенції між урядом України і урядом Кіпру про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень щодо податків на доходи.