У Мінфіні назвали ВНЗ з найвищими витратами на студента / фото УНІАН

Міністерство фінансів України на підставі зібраних даних про функціонування у 2018 році вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації оцінило середні розрахункові витрати на підготовку одного студента за державним замовленням у 44,6 тис. грн.

Читайте такожВитрати держбюджету-2020 зростуть: куди підуть гроші

Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів, за окремими закладами цей показник перевищує середнє по країні значення у 2-3 рази. Наприклад, у Льотній академії Національного авіаційного університету цей показник становить 143 тис. грн, у Харківському інституті фінансів Київського національного торгово-економічного університету - 100 тис. грн, у Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв - 83 тис. грн, в Одеському державному екологічному університеті - 77 тис. грн, в Національному університеті «Одеська морська академія» - 75 тис. грн.

Відео дня

Мінфін назвав основним викликом для підвищення прозорості та ефективності використання публічних коштів на вищу освіту упровадження розподілу цих коштів на основі формули, яка враховує кількість студентів, співвідношення вартості послуг, показники якості освітньої та наукової діяльності закладу.

Також у Мінфіні підготували новий інтерактивний аналітичний інструмент («дешборд»), який дозволяє здійснити порівняльний аналіз діяльності закладів вищої освіти як в цілому по країні, так і в розрізі окремих закладів.

За інформацією Мінфіну, дані для оцінок були зібрані по закладах вищої освіти в сфері управління Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров'я та Державної податкової служби. Загалом міністерство проаналізувало дані 167 закладів, в яких навчалися 340 тис. студентів за держзамовленням. Сукупні витрати держбюджету на оплату послуг з підготовки фахівців цими закладами у 2018 році перевищили 15 млрд грн.

Як повідомляв УНІАН, згідно з оцінками Міністерства фінансів, оприлюдненими у червні поточного року, український бюджет у 2018 році у середньому витратив на підготовку одного школяра 21,3 тис. грн, при цьому аналіз показав перевищення витрат в окремих районах і об'єднаних територіальних громадах порівняно із середніми по країні у кілька разів.

Кабінет міністрів визначив п'ять міністерств для проведення у 2019 році оглядів витрат державного бюджету. У цьому переліку міністерства освіти і науки, охорони здоров'я, енергетики та вугільної промисловості, соціальної політики, аграрної політики.

За результатами огляду робочі групи до 1 грудня нададуть уряду звіти, на підставі яких може бути ухвалено рішення про коригування Бюджетної декларації та проекту державного бюджету на плановий період.