Гривня зміцнилася / фото УНІАН

Зміцнення національної валюти України на поточному тижні до чергового чотирирічного максимуму зумовлено сприятливою макрофінансової ситуацією в країні і станом платіжного балансу, вважає старший аналітик «Райффайзен Банку Аваль» Михайло Ребрик.

Читайте такожЕксперт спрогнозував, що буде з курсом долара після свят

«З початку місяця відчувалася перевага пропозиції валюти на міжбанківському ринку. На тлі звичайної активності експортерів, які не ризикують за такому тренду залишатися в доларі, ключові продажі продовжили здійснювати нерезиденти, які взяли участь у придбанні довгострокових ОВДП (у тому числі запропонованих у листопаді 4-річних), а також деякі держкомпанії, які успішно розмістили євробонди», - сказав експерт в коментарі УНІАН.

Відео дня

За його словами, попит на валюту підживлювався активними покупками з боку Національного банку, який, за оцінками експерта, викупив на міжбанку приблизно 817 млн дол.

Водночас, Ребрик попереджає про можливий девальваційний тиск у грудні істотного вивільнення запасів ліквідності з Єдиного казначейського рахунку для фінансування програм державного бюджету, оцінюючи кумулятивне недофінансування за загальним фондом у січні-вересні в 65,6 млрд грн.

Крім того, як зазначив експерт, спекулятивні можливості банків зросли внаслідок накопичення об'ємних запасів вкладень в депозитні сертифікати НБУ, які досягли рекордного з січня 2016 року показника в 88 млрд грн, що може зіграти свою роль у разі потрясінь на ринку і посилення волатильності.

«Ми не можемо виключити можливі епізоди тимчасового ослаблення гривні, спровоковані новинним фоном у питанні співпраці з Міжнародним валютним фондом, деструктивною активністю олігархів, тиском на НБУ, внутрішніми протестами щодо шляхів вирішення конфлікту на сході України і зростаючою волатильністю світових фінансових ринків», - резюмував експерт.

Раніше в «Райффайзен Банку Аваль» прогнозували зміцнення гривні в листопаді до 24 грн/дол. і ослаблення в грудні до рівня близько 25,5 грн/дол.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України на 28 листопада встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 23,98 грн/дол., що відповідає максимальному значенню за період з січня 2016 року, або майже за 4 роки.