Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про запровадження в Україні ряду правил Організації економічного співробітництва і розвитку в Європі (ОЕСР) щодо протидії ухиленню від сплати податків - Base erosion and Profit Shifting (BEPS).

Читайте такожПрезидент схвалив податкову угоду з Кіпром

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідне рішення по законопроекту про зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві (№1210) проголосували 232 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, сучасні правила оподаткування дають бізнесу багато можливостей для спекуляції податковими ставками, режимами і статусами. При цьому, план дій BEPS включає 15 кроків, які покривають різні сфери протидії агресивному податковому плануванню.

Автори законопроекту нагадали, що з 1 січня 2017 року Україна приєдналася до міжнародної програми розширеного співробітництва з питань імплементації Плану дій BEPS, участь в якій сьогодні беруть понад 116 країн світу.

Відзначається, що впровадження цих кроків є передумовою для лібералізації валютного регулювання і відповідає зобов'язанням України в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Згідно із законопроектом, вводяться правила контролю за трансферним ціноутворенням (кроки 8-10, 13), а також оподаткування контрольованих іноземних компаній (крок 3), обмеження витрат за фінансовими операціями з пов'язаними особами (крок 4), запобігання зловживанням у зв'язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування (крок 6), запобігання уникненню статусу постійного представництва та оподаткування постійних представництв (крок 7), застосування процедури взаємного узгодження (крок 14).

Також законопроект передбачає введення колегіального розгляду матеріалів перевірки. При цьому, оскарження рішень контролюючих органів буде можливим за допомогою Апеляційної комісії з питань розгляду скарг платників податків.

Довідка УНІАН. У 2017 році Україна приєдналася до Плану Організації економічного співробітництва і розвитку в Європі (ОЕСР) щодо протидії ухиленню від сплати податків - Base erosion and Profit Shifting (BEPS). У липні 2018 року наша країна підписала багатосторонню конвенцію про уникнення подвійного оподаткування.

Верховна Рада в лютому 2019 року ухвалила президентський законопроект «Про ратифікацію Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування», який дасть змогу Україні внести необхідні зміни до всіх чинних міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування.