Ілюстрація REUTERS

Через російську агресію економічні втрати України становили від 50 до 150 мільярдів доларів.

Читайте такожСуд дозволив стягнути з Росії $1,3 мільярда за майно "Ощадбанку" в Криму

Про це в Facebook написав міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Відео дня

"Прямі втрати у 2014-2015 роках становили 15-20% ВВП. За оцінками, загальні втрати становлять від 50 до 150 мільярдів доларів", - написав Милованов, додавши, що оцінка залишкової вартості об'єктів нерухомого державного майна на підконтрольних територіях (Крим і Донбас) становить близько 85 мільярдів гривень.

Він повідомив, що на території Криму і Севастополя зареєстровано 57,7 тисячі об'єктів нерухомого державного майна залишковою вартістю 46 мільярдів гривень.

На території Донецької області - майже 120 тисяч об'єктів нерухомого державного майна залишковою вартістю 33 мільярди гривень, а на території Луганської області - майже 70 тисяч об'єктів нерухомого державного майна залишковою вартістю 23 мільярди гривень.

За його словами, згідно з оцінками Фонду державного майна, близько 70% державних активів на території Донецької та Луганської областей розташовані на підконтрольних територіях.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2019 року Україна ініціювала створення спеціальної групи з оцінки збитків від російської агресії в Криму і на Донбасі й визначення належної компенсації у рамках діяльності Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI).

За словами голови Рахункової палати Валерія Пацкана, військовий конфлікт на сході України та анексія Росією Криму є найбільшими викликами для українських громадян.

У 2014 році паралельно з військовою агресією щодо України Російська Федерація початку і торгово-економічну війну, ввівши ембарго на низку чутливих товарів українського експорту. Україна застосувала відповідні заходи. З 2014 року частка Росії в українському експорті знизилася до 9% з майже 30%.