Ілюстрація REUTERS

 В Україні стартувала програма підтримки інвестиційних проектів для малого і середнього бізнесу в Донецькій і Луганській областях «FinancEast», яка фінансується Європейським Союзом через Німецький банк розвитку KfW у формі гранту на 9,5 млн євро в рамках ініціативи EU4Business.

Читайте такожВ Україні відкрили Офіс протидії рейдерству: хто може туди скаржитися

Про це повідомив керівник Німецько-Українського фонду Валерій Майборода після церемонії підписання угод між фондом і партнерами, включаючи «ОТП Лізинг», «Ощадбанк» і «Укргазбанк», через які підприємці та невеликі компанії зможуть взяти участь у програмі.

Відео дня

За його словами, програма передбачає часткову компенсацію витрат на фінансування інвестиційних проектів для малого і середнього бізнесу на підконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей, при цьому 20% підприємець вносить за рахунок власних коштів, а 80% - отримує в кредит або лізинг.

«З цієї структури Німецько-Український фонд за рахунок коштів Європейського Союзу компенсує 50% власного внеску. І перший крок робить саме фонд через банки-партнери. Після цього ми компенсуємо 50% кредиту у разі своєчасного і повного його обслуговування протягом 6 місяців», - сказав Майборода.

За умовами програми, вже з 20 грудня підприємці зможуть звертатися у регіональні відділення фінустанов-партнерів і отримувати кошти в лізинг або кредит під інвестиційні проекти для придбання сільськогосподарської техніки, обладнання та транспортних засобів, монтажу, будівництва або реконструкції приміщень, введення в експлуатацію.

«Європейський Союз сподівається відновити стійкі кредитні та лізингові операції в регіоні, де банки майже не працювали з 2014 року, підтримуючи стале економічне і соціальне відновлення і, відтак, сприяючи миру і примиренню на Сході України», - прокоментував подію перший секретар Представництва Євросоюзу в Україні Фредерік Кунео.

Довідка УНІАН. Німецько-Український фонд заснований Німецьким державним банком розвитку KfW, Кабінетом міністрів і Національним банком України.

EU4Business - це ініціатива ЄС, яка підтримує приватний сектор в країнах Східного партнерства, зокрема в Україні. Її метою є поліпшення бізнес-середовища шляхом надання професійних консультацій та доступу до фінансування малому та середньому бізнесу.