У Мінфіні запевнили, що всі витрати бюджету будуть профінансовані / фото УНІАН

Міністерство фінансів України контролює ситуацію і вживає заходів для фінансування всіх видатків державного бюджету поточного року.

Читайте такожГончарук розповів про проблеми з наповненням держбюджету: деякі програми не будуть профінансовані

Про це заявила міністр фінансів України Оксана Маркарова, виступаючи у Верховній Раді.

Відео дня

Вона нагадала, що держбюджету за 11 місяців виконаний за доходами.

"Це недовиконання повністю контрольоване. Воно не вимагає жодних секвестрів, - сказала Маркарова. – Ми вживаємо заходів, які дозволять нам профінансувати всі видатки".

Також Маркарова повідомила, що в цьому році бюджет недоотримав платежі по ренті за видобуток вуглеводнів, акцизами на сигарети та дивідендами держкомпаній.

Вона пояснила, що в бюджеті є захищені видатки, включаючи оплату зарплат, пенсій, медикаментів, соціальних витрат, безпеки та оборони, які усі будуть проведені, а є - незахищені, включаючи закупівлі товарів і послуг.

"У нас як завжди в грудні така цікава гра: дати швидко всі документи, які тільки можна, масу перерозподілів, заплатити аванси, щоб не "згоріли" кошти. На жаль, деякі розпорядники за деякими програмами намагаються "провести касу", - сказала Маркарова, називаючи це причиною рішення Кабміну припинити фінансування деяких витрат.

Маркарова запевнила, що всі важливі витрати будуть проведені, але не виключила, що деякі незахищені витрати не будуть оплачені в цьому році, оскільки по них немає необхідних документів або не проведені тендери. Як приклад вона нагадала, що в минулому році за результатами року не було здійснено витрати на 22 мільярдів гривень.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня прем'єр-міністр Олексій Гончарук підтвердив інформацію про проблеми з виконанням дохідної частини державного бюджету, через що не буде в повному обсязі профінансовано виконання деяких державних програм.

Державний бюджет України за листопад 2019 року одержав 88,831 мільярда гривень доходів, що на 8,6% нижче планового показника на цей період. З початку року, за січень-листопад, держбюджет отримав 899,746 мільярда гривень доходів, що на 5,9% нижче планового показника на цей період.